Nume
Parola
Igor Boţan: Alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate
30 Decembrie 2009 — Interviu cu analistul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT

Imedia: Anul 2009, care a fost poate unul dintre cei mai spectaculoşi ani de la proclamarea independenţei, a plecat. Povara unor probleme va rămâne şi in 2010. Care dintre aceste probleme, moştenite de la 2009, vi se par mai importante?

Igor Boţan: Anul 2010 va fi marcat in continuare de o criză politică şi instituţională. De fapt, această criză politică şi instituţională va fi transferată din 2009 in 2010.

Imedia: Va fi 2010 un an electoral? O întrebare care nu este numai retorică, de vreme ce am auzit şi asigurări că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi evitate?

Igor Boţan: Punctul meu de vedere este că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate şi aici este şi frica mea că o simplă criză instituţională legată de o ceartă in familia elitei politice moldoveneşti poate fi transformată intr-o criză constituţională, dacă această elită politică va încerca să adopte o nouă constituţie, aşa cum se presupune.

Părerea mea este că intr-o societate divizată pe multiple criterii ar fi o mare greşeală să se purceadă la adoptarea unei noi constituţii. De aceea, dacă lucrurile vor evolua până la amendarea unui articol din constituţie, cel cu privire la alegerea şefului statului, atunci cred că in 2010 s-ar putea să avem un referendum privind această modificare la care mă refer şi alegeri parlamentare anticipate, după care să urmeze, eventual, şi alegeri prezidenţiale directe. S-ar putea să ajungem la soluţia potrivit căreia alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale să aibă loc concomitent.

Imedia: Să înţelegem că Dvs nu acordaţi prea mult credit afirmaţiilor Preşedintelui
interimar Mihai Ghimpu care spunea că are o soluţie pentru a evita alegerile anticipate?

Igor Boţan: Nu cred că există soluţii legale pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Mai mult decât atât, eu cred că încercarea de a evita alegerile parlamentare anticipate poate avea consecinţe dramatice pentru Republica Moldova care, in prezent, se bucură de simpatie din partea Occidentului, in primul rând, simpatie pe care o poate pierde dacă se va aventura in scheme care, de fapt, vor submina ceea ce se numeşte stat de drept.

Imedia: Cum vedeţi evoluţia pe eşichierul politic in 2010?

Igor Boţan: Cred că, in 2010, se vor consolida acele tendinţe care s-au profilat foarte clar in 2009. Am in vedere că partide ca Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de premierul Vlad Filat, şi Partidul Democrat (PD), condus de Marian Lupu, vor creşte in ochii cetăţenilor, vor deveni mai populare. De asemenea, cred că va descreşte popularitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) care a comis greşeli dramatice in 2009.

De fapt, PCRM se face vinovat de boicotarea alegerilor prezidenţiale, iar instabilitatea politică sau incertitudinea despre care discutăm astăzi este aportul pe care acest partid l-a adus in viaţa politică din Republica Moldova şi iată că transferă această instabilitate din 2009 in 2010. Deja vedem că acest partid este părăsit de mulţi dintre aderenţii săi. Probabil, acest fenomen va avea o evoluţie şi in 2010. In privinţa Alianţei Moldova Noastră lucrurile, de asemenea, par mai mult
sumbre.

In acelaşi timp, cred că PCRM şi Partidul Liberal vor flanca oarecum spectrul politic reprezentativ, iar pe centru-dreapta şi centru-stânga vom avea două formaţiuni in ascendenţă, PLDM şi PD, care vor formata câmpul politic moldovenesc in 2010 şi îl vor domina pentru câteva cicluri electorale.

Imedia: Cum credeţi că ar putea evolua lucrurile, in 2010, in raport cu vecinii mai
apropiaţi sau mai îndepărtaţi, cu partenerii externi?

Igor Boţan: Cel mai important partener extern al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, iar cadrul relaţiilor cu UE este mai mult decat clar. Ideea ca Republica Moldova să devină cel mai avansat partener al UE in cadrul Parteneriatului Estic este una care mi se pare fezabilă. UE, la etapa actuală, pur şi simplu nu ne poate propune altceva, iar dacă Republica Moldova va da dovadă de perspicacitate, ajutorul din partea UE – politic, financiar, economic - poate fi imens şi ne poate ajuta foarte mult să progresăm pe calea integrării europene.

Imedia: La ce evoluţii ne putem aştepta in anul 2010 in privinţa reglementării
transnistrene?

Igor Boţan: Părerea mea este că, in 2010, problema transnistreană trebuie oarecum îngheţată, adică trebuie să fie depuse eforturi pentru reluarea negocierilor in formatul 5+2, iar in rest autorităţile Republicii Moldova trebuie să se concentreze asupra problemelor interne, cum ar stabilizarea şi relansarea economiei, şi să depună eforturi considerabile pentru apropierea cat mai rapidă de UE, de accedere pe piaţa UE. In rest, problema transnistreană cred că trebuie remorcată cumva la resetarea relaţiilor SUA-Rusia şi UE-Rusia. In aceste procese de resetare a relaţiilor Federaţiei Ruse cu UE şi SUA diplomaţia moldovenească trebuie să aibă destulă abilitate ca să insereze cumva şi problema transnistreană.

Sursă: Agenţia IMEDIA