Nume
Parola
Dan Russel: "Scopul primordial ar trebui să fie îmbunătăţirea vieţii celor care trăiesc între graniţele recunoscute internaţional ale R. Moldova"
20 Noiembrie 2009 — Interviu acordat de adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA, Dan Russel, postului de radio Europa Libera.

Dan Russel: In primul rind, as vrea sa zic ca am venit aici pentru a felicita noul Guvern, nu doar la telefon, dar personal, si pentru a spune un mesaj de sustinere. Am fost primit cu caldura si foarte respectuos aici in tara si am avut intilniri cu oameni, cu figuri politice, am avut intilnire cu Presedintele, cu Primul ministru, cu ministrul Afaceriloe Externe si cu liderii partidelor politice. Desigur ca m-am intilnit si cu reprezentanti ai societatii civile.

Vasile Botnaru: De la acest punct porneste si urmatorea mea intrebare: doamna Clinton a fost cea care a felicitat Guvernul printr-o scrisoare. Dupa care veniti dumneavoastra cu incurajarea. Asta inseamna ca Guvernul nou este “un copil mai deosebit”, mai “capabil”? Inseamna asta ca Guvernul american este mai exigent fata de acest copil sau mai indulgent, o sa ii ierte “sotiile”?

Dan Russel: Eu nu as adopta o asemenea abordare. As vrea sa va spun ca administratia Obama are urmatoarea abordare: de a fi implicata si de a sustine guvernele noi. Vreau sa va spun ca noi sustinem tot ce s-a realizat deja aici. Daca ne uitam la alegerile din iulie vedem ca a fost aceasta capacitate de a forma o alianta. Guvernul precedent nu mai este la putere. Toate aceste lucruri arata ca este un proces democratic. Si ar trebui de mentionat ca foarte important este ca SUA nu au asa zise “sfere de influenta”, nu vor sa aiba “sfere de influenta”. Noi respingem aceasta notiune. Noi continuam sa sustinem independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. Noi credem ca oamenii si tarile au dreptul sa isi aleaga liderii sai. Sa aiba granite foarte securizate. Si sa aiba o politica externa pe care Moldova si-o dreste. Aceasta este si alegerea oamenilor si liderilor din Moldova. Noi trebuie doar sa ne asiguram ca stam alaturi si sustinem aceste alegeri.

Vasile Botnaru: Dar cum sa convingeti Rusia ca nu exista sfere de influenta. Or de la batrinul “Zbignev Bjezinsky care a comparat harta Europei cu o tabla de sah, nu s-a schimbat mare lucru. Rusia, Moscova si noua administratie continua sa opereze cu categoria “sfere de influenta” si sa pastreze Moldova in aceasta sfera. Ce raspuns are adminsitratia Obama pentru aceasta?

Dan Russel: Eu cred ca a imparti lumea in sfere de influenta este o abordare foarte invechita in relatiile internationale. Eu cred ca s-au schimbat foarte multe lucruri de atunci. Vreau sa va spun chiar, uitati-va la Rusia. Rusia nu mai este URSS. Actualmente ea este o interconexiune si interdependenta foarte mare – economica si din alte puncte de vedere care nu au mai fost pina acum.

Vasile Botnaru: Sa trecem la una din specialitatile dumneavoastra “reglementarea transnistreana”. Acum pina la asezarea definitiva a lucrurilor la Chisinau, inclusiv alegerea unui nou presedinte, oare se pot obtine progrese in reglementarea transnistreana?

Dan Russel: Vreau sa va spun ca ar trebui sa fim foarte realisti din acest punct de vedere. Este un conflict care dureaza de mai mult de doua decenii. Daca ar fi fost usor de rezolvat de mult ari fi fost rezolvat. Cred ca noul guvern a dat un imbold nou acestui proces si noi continuam sa sustinem formatul de negocieri si pledam pentru reluarea formatului “cinci+doi”. Eu cred ca ar trebui sa vedem ce se va intimpla. Dar la momentul dat scopul primordial ar trebui sa fie sa imbunatatim vietile oamenilor care traiesc intre granitele recunoscute international ale Moldovei.

Vasile Botnaru: Dumneavoastra personal ati fost curios sa il cunoasteti pe Smirnov care s-ar putea sa plece din functie dupa ce s-a pus in discutie posibila contestare a sa in Sovietul Suprem de la Tiraspol in legatura cu propusa reforma constitutionala?

Dan Russel: Eu intotdeauna astept cu nerabdare si vreau sa ma intilnesc oameni care sint implicati in aceasta chestiune si intr-adevar domnul Smirnov este o persoana care ar merita interes.Deci in viitor e posibil sa ma intilnesc cu el.

Vasile Botnaru: La Chisinau se vorbeste ca el ar fi manipulat de Moscova. Totusi cum credeti, el este destul de autonom sau reprezinta “poporul transnistrean” sau este o figura impusa din exterior?

Dan Russel: Este o intrebare ipotetica, nu as putea raspunde la aceasta intrebare. Dar intr-adevar sint foarte multe opinii in legatura cu aceasta. Eu cred ca cel mai important ar fi sa ne focusam pe proces, sa reluam acest proces, si sa continuam procesul.

Vasile Botnaru: Din care punct anume?

Dan Russel: Eu cred ca din punctul in care sintem acum. Nu avem foarte multa alegere. Si trebuie sa incepem de acolo de unde sintem.

Vasile Botnaru: Dar inainte au fost diverse optiuni – mai intii sa scriem legea, sau sa scoatem armata, sau sa restabilim legaturile economice, sau relatiile umane. Acum care ar fi o prioritate?

Dan Russel: Nu uitati ca Statele Unite sint doar un observator. Si depinde de toate partile implicate cum continuam procesul.

Sursa: Radio Europa Libera