Nume
Parola
Vizualizări: 3649
Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au transformat deșeurile colectate în opere de artă
Chisinau, 4 Septembrie 2013 — Peste 60 de elevi, profesori, autorități publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului și-au unit astăzi eforturile pentru a salubriza o zonă de pe malul râului Nistru într-un mod inedit, transformând mormanele de gunoaie în jucării și opere de artă. În acest fel, organizatorii acțiunii, asociațiile “Vitality” din orașul Tiraspol și “Renașterea rurală ” din Tohatin cu asistența Programului UE-PNUD “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, au încercat să atragă atenția oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului asupra situației ecologice precare în care se află zona riverană și să-i mobilizeze la acțiuni mai active de protejare a mediului.

Specialiști ai Academiei de Științe a Moldovei și experți din regiunea transnistreană au bătut şi ei un semnal de alarmă, prezentând în cadrul evenimentului rezultatele unor investigații privind calitatea apei râului Nistru și a situației ecologice din zona riverană. Ei au menționat că din cauza deșeurilor vărsate pe parcursul ultimelor decenii, râul Nistru s-a transformat pe o distanţă întinsă într-un bazin cu apă tehnică. Ecologiștii au avertizat că dacă se va continua în acest mod, există riscul degradării resurselor biologice ale râului, distrugerea ecosistemului, ceea ce în final ar putea conduce la o catastrofă ecologică. Tot în cadrul evenimentului a fost lansată şi o broşură despre speciile de peşti care populează albia râului Nistru, o bună parte dintre ele fiind pe cale de dispariţie.

Acţiunea de salubrizare, organizată în apropiere de localitatea Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni, face parte dintr-un proiect mai amplu realizat cu sprijinul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” în vederea promovării încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului prin realizarea unor activităţi comune de protecţie a mediului ambiant.

În cadrul proiectului, pe parcursul unui an, au mai fost organizate acţiuni de salubrizare şi înverzire a zonelor afectate de inundaţii şi alunecări de teren, la care au participat tineri, profesori şi autorităţi publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, pe o distanță de 10 km de-a lungul ambelor maluri au fost plantaţi peste 2500 de arbori şi arbuşti. Ghidaţi de specialiştii Academiei de Ştiinţe din Moldova, organizaţiile neguvernamentale au elaborat şi o hartă a regiunilor riverane Nistrului supuse riscului de alunecări de teren şi au organizat un şir de sesiuni informative despre importanţa spaţiilor verzi şi protejarea ecosistemelor în şcolile de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Acţiunea de astăzi este o dovadă în plus că doar prin efort comun oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului îşi pot îmbunătăţi condiţiile de trai. Mă bucur să constat că asistenţa acordată de Uniunea Europeană contribuie direct la intensificarea relaţiilor de colaborare între cele două maluri şi, în cazul dat, la protecţia mediului ambiant. Uniunea Europeană şi PNUD vor continua să acorde şi în următorii ani tot suportul necesar pentru inițiative comune în mai multe domenii tematice”, a menţionat Ekaterina Dorodnova, ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

„ În cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijinim 21 de inițiative comune ale ONG-urilor în implementarea proiectelor de interes reciproc, iar în curând vom demara și câteva proiecte de infrastructură în domeniul mediului, de care vor beneficia oamenii de pe ambele maluri”, a declarat Valeria Ieşeanu, analist de programe, PNUD Moldova.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) îşi propune să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD sprijină financiar şi tehnic activităţile lor comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000Euro).

Mai mult despre SCBM la: http://www.md. undp.org/confidence-building-measures-programme-projects

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Natalia Costaş, consultant în comunicare al Programului SCBM, Tel: (+ 373) 69221141, E-mail: natalia.costas@undp.org