Nume
Parola
Vizualizări: 3957
Conform Indicelui Dezvoltării Umane 2011, care cuprinde în acest an un număr record de 187 de țări și teritorii, Norvegia se plasează pe primul loc, iar Republica Democrată Congo – pe ultimul
3 Noiembrie 2011 — Din cauza inegalităților, SUA, Coreea de Sud și alte țări au coborât în clasamentul Indicelui Dezvoltării Umane

Norvegia, Australia şi Olanda sunt liderii dezvoltării umane – conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU) 2011, în timp ce Republica Democrată Congo, Niger și Burundi sunt în partea de jos într-un clasament al realizărilor naţionale în domeniul sănătății, educaţiei şi veniturilor, întocmit de Raportul anual al Dezvoltării Umane, lansat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Canada, Irlanda, Liechtenstein, Germania şi Suedia sunt primele 10 ţări conform IDU 2011, însă atunci când indicele este ajustat în funcţie de inegalităţile interne în materie de sănătate, educaţie şi venituri, unele dintre cele mai bogate naţiuni își pierd poziția în topul primelor 20 țări potrivit IDU: SUA coboară de pe locul 4 pe poziția 23, Republica Coreea de pe 15 ajunge pe locul 32, iar Israelul – de pe 17 – pe 25.

Statele Unite ale Americii şi Israelul conform Indicelui Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate, inclus în Raport, în principal, din cauza inegalităţii veniturilor, deşi sistemul de sănătate este, de asemenea, un factor care a influențat schimbarea poziției SUA în clasament, în timp ce decalajul dintre generaţii în ceea ce privește educația prejudiciază performanțele Republicii Coreea potrivit Indicelui Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate.

Alte țări cu performanțe urcă în topul Indicelui Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate ca urmare a egalităților relativ mai mici în domeniul sănătăţii, educaţiei şi veniturilor: Suedia avansează de pe locul 10 pe 5, Danemarca urcă de pe poziția 16 pe 12, iar Slovenia ajunge de pe poziția 21 pe 14.

Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate şi alți doi indicatori – Indicele Sărăciei Multidimensionale şi Indicele Inegalității de Gen au fost concepuți pentru a completa Indicele Dezvoltării Umane al Raportului Dezvoltării Umane, care se bazează pe mediile naţionale în educaţie, speranţa de viaţă şi venitul pe cap de locuitor. IDU 2011 cuprinde în acest an 187 de ţări şi teritorii față de 169 incluse în Raportul din 2010, reflectând în parte disponibilitatea mai bună a datelor pentru mai multe state insulare mici din Caraibe şi Pacific. Prin urmare, autorii notează că acest clasament al țărilor din 2011 nu poate fi comparat cu cifrele Raportului din 2010.

„ Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate ne ajută să evaluăm mai bine nivelul de dezvoltare pentru toate segmentele societăţii, și nu doar pentru tradiționalul „locuitor mediu”, a declarat Milorad Kovacevic, statisticianul-şef pentru Raportul Dezvoltării Umane. „Noi considerăm că repartiția din sectorul sănătății şi educaţiei este la fel de importantă în această ecuaţie ca și veniturile, iar datele relevă inegalități mari în multe ţări”.

***

Raportul Dezvoltării Umane 2011 – intitulat „Durabilitate și echitate: un viitor mai bun pentru toți” – menționează că distribuția veniturilor a cunoscut o deteriorare în majoritatea țărilor lumii, în timp ce America Latină rămâne regiunea cu cele mai mari inegalități în termeni de venituri, chiar dacă în mai multe state precum Brazilia și Chile au fost eliminate ceastă inechitate. Totuși în termenii mai largi ai Indicelui Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate, ce include speranța de viață și educația, America Latină este o regiune mai echitabilă decât Africa Sub-Sahariană și Asia de Sud, constată Raportul.

Pentru a evalua distribuția veniturilor, precum și diferitele nivele ale speranței de viață și educației în cadrul populațiilor, Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate utilizează metodologia dezvoltată de renumitul economist britanic Sir Anthony Barnes Atkinson. „Folosim abordarea Atkinson pentru a măsura inegalitățile în domeniul sănătății, educației și veniturilor, fiindcă este mai sensibilă la schimbările de la capătul de jos al coeficientului Gini, mult mai familiar”, a afirmat Milorad Kovacevic.

Clasamentul conform Indicelui Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate

Nivelurile medii ale Indicelui Dezvoltării Umane (IDU) au crescut semnificativ din 1970 încoace – cu 41 la sută pe plan mondial și cu 61 la sută în țările cu un Indice al Dezvoltării Umane mic , iar acest fapt ilustrează progresele importante în domeniul sănătății, educației și veniturilor. Graficele IDU 2011 prezintă progresele înregistrate în ultimii cinci ani și ilustrează tendințele recente ale națiunilor incluse în Raport: 72 de națiuni au avansat între anii 2006 și 2011, mai ales (+10 poziții până la #51), Venezuela și Tanzania (+7 fiecare până la #73 și #152, respectiv), în timp ce alte 72 au regresat, inclusiv Kuwait (-8 poziții până la #63) și Finlanda (-7 până la #22).

Cele 10 țări plasate ultimele conform IDU 2011 sunt situate toate în Africa Sub-Sahariană: Guineea, Republica Central-Africană, Sierra Leone, Burkina Faso, Liberia, Ciad, Mozambic, Burundi, Niger și Republica Democratică Congo.

În pofida progreselor recente, aceste țări cu un Indice al Dezvoltării Umane mic se confruntă cu dificultăți precum lipsa veniturilor adecvate, oportunități limitate de școlarizare și o speranță de viață mult mai joasă decât media globală – și toate acestea datorate în mare parte unor decese cauzate de maladii ce pot fi prevenite și tratate, cum ar fi malaria și HIV/SIDA. În multe dintre țări, problemele sunt agravate de urmările devastatoare ale conflictelor armate. În țara cu cel mai scăzut Indice al Dezvoltării Umane în 2011, în Republica Democratică Congo, peste trei milioane de persoane au murit în ultimii ani din cauza războaielor și a maladiilor asociate cu conflictele armate, determinând cea mai mare operațiune de menținere a păcii din istoria Organizației Națiunilor Unite.

Indicele Inegalității Gender

Indicele Inegalității Gender relevă că Suedia este liderul mondial al egalității genurilor, acest indicator incluzând mai multe componente precum sănătatea reproducerii, anii de școlarizare, reprezentarea parlamentară și participarea pe piața forței de muncă. Suedia este urmată în ceea ce privește asigurarea egalității gender de Olanda, Danemarca, Elveția, Finlanda, Norvegia, Germania, Singapore, Islanda și Franța.

Yemenul ocupă ultima poziție printre cele 146 de state incluse în clasamentul Indicelui Inegalității Gender, urmat de Ciad, Niger, Mali, Republica Democratică Congo, Afghanistan, Papua New Guineea, Liberia, Republica Central-Africană și Sierra Leone. În Yemen, doar 7,6 la sută din femei au educație secundară, în comparație cu 24,4 la sută din bărbați; femeile dețin doar 0,7 la sută din mandatele parlamentare și doar 20 la sută din femeile de ă vârstă aptă de muncă fac parte din forța de muncă plătită, în comparație cu 75 la sută din bărbați.

„În Africa Sub-Sahariană cele mai mari pierderi provin din disparitățile gender în educație și din mortaliatea maternă înaltă și ratele de fertilitate la adolescente”, notează autorii Raportului. „În Asia de Sud, femeile se situează în urma bărbaților pe fiecare dintre dimensiunile Indicelui Inegalității Gender, însă cel mai mult în educație, reprezentare în legislativele naționale și participarea în forța de muncă. Femele din statele arabe sunt afectate de o implicare inegală pe piața forței de muncă (de două ori mai joasă decât media mondială) și de un nivel redus de educație”.

Indicele Sărăciei Multidimensionale


Indicele Sărăciei Multidimensionale examinează atât factori la nivel de familie, precum accesul la apă curată și combustibil și la servicii de sănătate, cât și standardele bunurilor din gospodărie și a locuințelor – toate acestea prezintă împreună o imagine a sărăciei mai largă decât o poate capta doar estimarea veniturilor.

Aproximativ 1,7 miliarde de oameni din 109 țări trăiesc într-o sărăcie ‘multidimensională’ în acest deceniu care se încheie în anul 2010, potrivit Indicelui Sărăciei Multidimensionale. Această cifră poate fi comparată cu cea de 1,3 miliarde de persoane care trăiesc cu 1,25 dolari SUA pe zi, un termen folosit de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, inspirate de ONU, care vizează eradicarea sărăciei extreme către anul 2015.

Niger are cea mai mare proporție de persoane sărace multidimensional, de 92 la sută din populație, constată Raportul, fiind urmat de Etiopia și Mali, cu 89 la sută și 87 la sută, respectiv. Cele mai sărace 10 state conform Indicelui Sărăciei Multidimensionale se află toate în Africa Sub-Sahariană. Totuși, grupul cel mai numeros de persoane sărace multidimensional provine din Asia de Sud: India, Pakistan și Bangladeshul reunesc cel mai mare număr absolut de persoane sărace multidimensional.

Indicele Sărăciei Multidimensionale oferă o perspectivă a problemelor de mediu în gospodăriile cele mai sărace, inclusiv poluarea aerului de la domiciliu și maladiile cauzate de consumul de apă contaminată. Raportul notează că în Asia de Sud și Africa Sub-Sahariană peste 90 la sută ale persoanelor sărace multidimensional nu-și pot permite combustibil curat pentru pregătirea alimentelor, bazându-se în principal pe lemne de foc, în timp ce 85 la sută nu au acces la servicii de sanitație de bază.

DESPRE Indicele Dezvoltării Umane: Indicele Dezvoltării Umane (IDU) este făcut public în fiecare an începând cu 1990 când a fost lansat primul Raport al Dezvoltării Umane ca o evaluare alternativă a dezvoltării umane, în contrast cu estimarea pur economică a progreselor așa cum se întâmplă în cazul Produsului Intern Brut. Clasamentul Indicelui Dezvoltării Umane este stabilit în fiecare an în baza celor mai recente date comparabile, disponibile pe plan internațional, în domeniul sănătății, educației și veniturilor. Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate a fost introdus împreună cu Indicele Inegalității Gender și Indicele Sărăciei Multidimensionale în ultimul Raport al Dezvoltării Umane pentru a completa IDU original, pentru că mediile naționale nu reflectă inegalitățile din interiorul țărilor. Datorită limitărilor, acești indicatori complecși nu măsoară alți factori considerați elemente esențiale ale dezvoltării umane, precum angajamentul civic, durabilitatea mediului sau calitatea serviciilor de educație și sănătate.

DESPRE ACEST RAPORT: Raportul anual al Dezvoltării Umane este o publicație independentă din punct de vedere editorial a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru a descărca gratis atât Raportul Dezvoltării Umane 2011, tradus în zece limbi, precum și alte materiale adiționale privind indicatorii sau implicațiile regionale, vă rugăm să vizitați: http://hdr.undp.org.

DESPRE PNUD
: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și crearea unor țări rezistente. Vizitați pagina web: www.undp.org