Nume
Parola

Fă-ți cont de companie/organizație pentru a-ți crește prezența în presă și mediul online

  • 11 300 comunicate de presă
  • 139 instituţii/companii înscrise
  • 329 jurnalişti înscrişi
  • 474 utilizatori înscrişi
Vizualizări: 578
14 Octombrie 2022 — Membrii Biroului executiv al CALM s-au întrunit în ședință la 12 octombrie, curent. Problemele stringente abordate de către aleșii locali au vizat politica fiscală și bugetară pentru anul 2023, lipsa resurselor financiare în bugetele locale pentru a acoperi cheltuielile de întreținere a serviciilor comunale în ultima decadă a anului curent și necesitatea compensării acestora de către Ministerul Finanțelor; salarizarea precară în APL și lipsa perspectivelor pentru anul 2023, mai ales că și așa numita majorare de 5.
Vizualizări: 1050
12 Octombrie 2022 — CALM condamnă modul în care organele de forță ale statului au descins la domiciliu și la serviciul primarului municipiului Hâncești, Alexandru Botnari. Fără a-i fi asigurată prezumția nevinovăției și linșajul mediatic la care a fost supus alesul local, căruia mii de cetățeni ai Republicii Moldova i-au acordat votul de încredere pentru al cincilea mandat, ne duce cu gândul la perioada de care crezusem cu toții că am scăpat.

Vizualizări: 665
8 Septembrie 2022 — La 7 septembrie a avut loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Situația gravă din domeniul salarizării angajaților APL, lipsa politicilor de motivare a acestora, tărăgănarea procesului de descentralizare și necesitatea reformării Consiliilor raionale, lipsa dialogului instituționalizat între CALM/APL și APC, dificultățile în procesul de asigurare a cetățenilor cu masă lemnoasă, au fost principalele subiecte dezbătute de către cei circa 100 de aleși locali și alți reprezentanți ai APL prezenți la eveniment, cu Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu și Secretarul General al Guvernului Dumitru Udrea.
Vizualizări: 861
4 August 2022 — Membri ai Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au abordat în cadrul unei întrevederi cu Președinta Maia Sandu tot spectrul de probleme actuale din APL, printre acestea fiind descentralizarea financiară, dialogul instituționalizat între CALM/APL și autoritățile centrale, salarizarea mică a funcționarilor din administrația locală, necesitatea revizuirii statutului APL de nivelul II, administrarea proprietăților, gestionarea deșeurilor etc.

În cadrul întrevederii care a avut loc la Președinție la 3 august, Maia Sandu a îndemnat primarii să devină promotori activi ai integrării europene a localităților lor.
Vizualizări: 989
26 Iulie 2022 — Aproape 300 de reprezentanți ai autorităților publice locale au participat la 20 iulie la o ședință organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în cooperare cu Serviciul Fiscal de Stat. Obiectivul întrunirii a fost de a cunoaște opinia reprezentanților APL despre inițiativa Serviciului Fiscal de Stat privind inventarierea mai multor terenuri care se află pe teritoriul localităților și în privința cărora există anumite incertitudini cu privire la proprietarii sau beneficiarii acestora, dar și tipurile de activități care sunt realizate pe aceste suprafețe.
Vizualizări: 922
20 Iulie 2022 — Prin intermediul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), UN Women Moldova, a oferit sprijin pentru 515 refugiate și refugiați ucraineni (majoritatea femei și copii) care și-au găsit adăpost în casele cetățenilor din Republica Moldova. Astfel, zece comunități rurale din șase raioane ( Căplani, Răscăieți, Olănești, Volintiri, Talmaza (localități din raionul Ștefan Vodă); Cupcini (Edineț); Taraclia (Căușeni); Hârbovăț (Anenii Noi); Colibași (Cahul) și Barbar (Ialoveni), selectate pe criterii prestabilite și aprobate de donator, au beneficiat de sprijin financiar în valoare de circa 246 mii de lei, bani alocați pentru necesitățile cetățenilor din Ucraina care sunt găzduiți de familii din aceste localități.
Vizualizări: 928
19 Iulie 2022 — În perioada 13 iunie – 10 iulie 2022 pe E-Platforma pentru Guvernarea Locală (e-platforma.calm.
Vizualizări: 1530
12 Iulie 2022 — A fost făcută publică lista proiectelor de dezvoltare locală pentru finanțare din mijloacele Fondului național pentru dezvoltare regională și locală în perioada 2022-2023. Din totalul de 734 proiecte depuse de autoritățile publice locale au fost selectate 485 pentru a fi finanțate, alte 240 au fost incluse în lista de așteptare.
Vizualizări: 1153
2 Iulie 2022 — În contextul acordării Republicii Moldova a statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a enunțat mai multe recomandări pentru procesul de reforme din Republica Moldova. Acestea vizează lupta cu corupția și reforma justiției, combaterea crimei organizate și reforma administrației publice.
Vizualizări: 1035
2 Iulie 2022 — În cadrul ședinței Comisiei de monitorizare a Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei CALRE, eveniment ce s-a desfășurat în perioada 29 iunie – 1 iulie curent, la Istanbul, Turcia, a fost prezentat raportul de monitorizare a aplicării Cartei europene a autonomiei locale în Republica Moldova.

Potrivit raportoarei Gunn Marit Helgesen, vicepreședintă a CALRE, președintă a Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS), concluzia principală a colegilor săi care au întreprins recent o vizită în Republica Moldova, în vederea monitorizării aplicării Cartei Europene, este că autoritățile statului nostru au demonstrat deschidere și dorință de a avansa în procesul de implementare a angajamentelor asumate, reiterând că în perioada imediat următoare vor fi întreprinse mai multe acțiuni concrete în acest domeniu.