Nume
Parola

Fă-ți cont de companie/organizație pentru a-ți crește prezența în presă și mediul online

  • 11 158 comunicate de presă
  • 139 instituţii/companii înscrise
  • 329 jurnalişti înscrişi
  • 474 utilizatori înscrişi
Vizualizări: 201
2 Iulie 2022 — În contextul acordării Republicii Moldova a statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a enunțat mai multe recomandări pentru procesul de reforme din Republica Moldova. Acestea vizează lupta cu corupția și reforma justiției, combaterea crimei organizate și reforma administrației publice.
Vizualizări: 233
2 Iulie 2022 — În cadrul ședinței Comisiei de monitorizare a Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei CALRE, eveniment ce s-a desfășurat în perioada 29 iunie – 1 iulie curent, la Istanbul, Turcia, a fost prezentat raportul de monitorizare a aplicării Cartei europene a autonomiei locale în Republica Moldova.

Potrivit raportoarei Gunn Marit Helgesen, vicepreședintă a CALRE, președintă a Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS), concluzia principală a colegilor săi care au întreprins recent o vizită în Republica Moldova, în vederea monitorizării aplicării Cartei Europene, este că autoritățile statului nostru au demonstrat deschidere și dorință de a avansa în procesul de implementare a angajamentelor asumate, reiterând că în perioada imediat următoare vor fi întreprinse mai multe acțiuni concrete în acest domeniu.

Vizualizări: 209
2 Iulie 2022 — În perioada 29 iulie – 1 iulie curent, la Istanbul, Turcia, a avut loc ședința Comisiei de monitorizare a Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei CALRE. Printre subiectele examinate în cadrul evenimentului au fost prezentarea rapoartelor de monitorizare a aplicării Cartei europene a autonomiei locale în Republica Moldova, Cehia, Belgia, Suedia și Danemarca.
Vizualizări: 449
29 Iunie 2022 — În contextul disputei dintre Primăria municipiului Chișinău și Cancelaria de Stat, ca urmare a aprobării Metodologiei calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, decizie pusă în sarcina primarului general, în calitate de autoritate publică locală executivă și atacată în instanță de către Cancelaria de Stat, CALM constată că activitatea tuturor APL, inclusiv a autorităților mun. Chișinău este garantată prin prisma autonomiei locale și descentralizării serviciilor publice (descentralizării administrative) ca principii constituționale și internaționale (Constituția R.
Vizualizări: 479
27 Iunie 2022 — La 24 iunie s-a desfășurat ședința extinsă a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au participat președinta CALM, vicepreședinți ai asociației, primari de municipii, orașe și sate, președinți de filiale ale CALM din teritoriu și experți din cadrul Secretariatului CALM.
Vizualizări: 819
18 Iunie 2022 — La 16 iunie a avut loc a 3-a sesiune a atelierului de mentorat pentru lidere locale. Tatiana Badan, primară a satului Selemet, Cimișlia, președintă a Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), a acceptat să împărtășească din experiența sa cu femeile care își doresc să se implice în procesele ce produc schimbări în comunitățile lor, dar și în administrația centrală.
Vizualizări: 777
17 Iunie 2022 — La 15 iunie, pentru reprezentanții și reprezentantele a 46 administrații publice locale care au elaborat bugete și strategii sensibile la gen, a fost organizat atelierul de instruire: „Buna guvernare și principiile asigurării egalității de gen, Carta Europeană pentru egalitatea femeilor și bărbaților în viața locală.”

Anatolii Oprea, ofițer programe a Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raionale Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF și Victoria Ignat, coordonatoare de programe, Femei în liderism și Guvernare, UN Women au vorbit în deschiderea evenimentului despre importanța promovării principiilor asigurării egalității de gen la nivel local.
Vizualizări: 864
14 Iunie 2022 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a organizat marți, 14 iunie, seminarul de instruire cu genericul „Familiarizarea APL cu oportunitățile de finanțare în contextul lansării de către AIPA a Apelului IV de depunere a dosarelor de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural". La evenimentul dedicat reprezentanților APL din localitățile rurale și urbane cu o populație de până la 10000 de cetățeni au participat peste o sută de primari.
Vizualizări: 939
11 Iunie 2022 — La mai bine de un an de când Guvernul și-a asumat în relația cu Consiliul Europei angajamente concrete pentru a consolida democrația locală și descentralizarea, aleșii locali așteaptă rezultate, dar acestea întârzie să apară. În ajunul vizitei de monitorizare a Consiliului Europei (21-22 iunie 2022) la Chișinău, există incertitudine privind viziunea reală a autorităților publice centrale și rămân o serie de restanțe importante.
Vizualizări: 824
9 Iunie 2022 — Descentralizarea financiară este unul dintre angajamentele asumate de actuala guvernare în relația cu autoritățile publice locale și Consiliul Europei. În perioada 21-22 iunie, la Chișinău va veni o delegație a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru a testa dacă am avansat la capitolul democrație locală, dar și care sunt pașii pe care urmează să-i întreprindă puterea centrală pentru ca localitățile rurale și urbane din Republica Moldova să aibă mai multe posibilități să se dezvolte.