Nume
Parola
Vizualizări: 4953
UN „POD DE COMUNICARE” PENTRU INCLUZIUNEA SOCIALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI DE AUZ
Chisinau, 2 Martie 2016 — Astăzi, la peste 5 ani de la ratificarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, situaţia în domeniul accesului la informaţie pentru persoanele cu dizabilităţi de auz poate fi catalogată drept una alarmantă şi discriminatorie. În acest context, problema stringentă este cauzată și de numărul extrem de mic al interpreților în limbajul mimico-gestual. În Republica Moldova avem doar 8 persoane autorizate, ceea ce înseamnă un interpet la 625 de persoane cu dizabilități de auz. Spre comparație, acest indicator în România e de un interpret la 500 de surzi, în timp ce media europeană este de un interpret la 70 de persoane!

Pentru a spori gradul de accesibilitate și implicare în viața comunitară a persoanelor cu dizabilități auditive și pentru a promova în societate conceptul limbajului mimico-gestual, Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova au inițiat și anunţă lansarea proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz.

Organizațiile neguvernamentale și-au propus să realizeze următoarle obiective:
O.1 Elaborarea și editarea „Ghidului metodologic pentru preadrea limbajului semnelor în Republica Moldova” cu un tiraj de 300 exemplare.

O.2 Instruirea a 12 intepreți în limbajul mimico-gestual pe parcursul a 3 luni și certificarea oficială a 4-6 translatori la Ministerul Justiției (nivel avansat) și instruirea în limbajul mimico-gestual a 72 de pedagogi în cadrul a 6 ateliere informative de 2 zile fiecare, pentru 12 pedagogi din fiecare instituțiilor specializată pentru copiii hipoacuzici (Cahul, Bălți și Hîrbovăț (rnul Călărași) și Chișinău) (nivel începător).

O.3 Elaborarea și desfășurarea unui curs de e-learning „Introducere în limbajul mimico-gestual”, pe durata a 3 luni, cu participarea a minim 60 de persoane din raionalele Republicii Moldova.

O.4 Promovarea limbajului mimico-gestual ca și mijloc de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități și diseminarea bunelor practici din cadrul proiectului.

Durata proiectului este de 10 luni (3 februarie – 2 decembrie 2016), iar bugetul acestei inițiative este de 15000 $.

Menționăm că singura instituție care pregătește intrepreți în limbajul mimico-gestual este Asociația Surzilor din Republica Moldova, iar limbajul mimico-gestual, ca orice altă limbă are nevoie de mult studiu, de multă interacțiune cu persoane care folosesc această limbă nativ. Limba nu este doar un mijloc de comunicare. Pentru persoanele cu dizabilități este mult mai mult. Limitarea accesului la informație nu este doar lezarea unui drept – este limitarea accesului la educație, cultură, servicii medicale, muncă etc. Iar acest proiect este un model de deschidere pe interior și pe exterior, un „pod de comunicare” între comunitatea respectivă și autorități, pentru a contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz.

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com, www.infonet,md
Natalia Babici, Prim Vice-Președinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com, www.as.md

Acest proiect este realizat de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.