Nume
Parola
Vizualizări: 1386
Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană discutat cu primarii din raionul Edineț!
12 Septembrie 2014 — La data de 9 septembrie 2014, în raionul Edineț, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Edineț.

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere!

Seminarul a fost deschis de către Eugeniu Mogorean, Vicepreședintele raionului Edineț, care a salutat pe cei prezenți.

La rândul său, Constantin Cojocari - primarul orașului Edineț, Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Edineț, Vicepreședinte CALM, care a salutat participanții. Acesta a declarat: ”Semnarea Acordului de Asociere este un eveniment istoric pentru Republica Moldova. Acest document recunoaşte aspiraţiile europene şi direcția de dezvoltare a țării noastre.”

Subiectele principale care au fost puse în discuţie au fost:

1. Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

2. Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

3. Administraţia Publică Locală şi Descentralizarea în cadrul Acordului de Asociere.

În cadrul dezbaterilor au fost dezvăluite participanţilor următoarele:

- Ce reprezintă, la modul general acordurile de asociere şi care poate fi finalitatea asocierii în cazul Republicii Moldova – Uniunea Europeană;

- Parcursul Republicii Moldova în procesul apropierii şi integrării europene şi care au fost cei mai importanţi factori ce au determinat alegerea vectorului integrării europene;

- Fundamentul valoric pe care se aşează cooperarea politică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană;

- Principiile cooperării economice şi comerciale;

- Avantajele şi dezavantajele instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător;

- Alternativa Acordului de Asociere şi anume care ar fi cadrul de relaţii dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană după o eventuală renunţare la integrarea europeană;

- Reforma administraţiei publice şi a achiziţiilor publice prin prisma descentralizării în cadrul Acordului de Asociere.

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care ii vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă