Nume
Parola
Vizualizări: 7004
La Hîncești a demarat construcția locuințelor sociale
Hîncești, 11 Iunie 2014 — La Hîncești, astăzi, a demarat construcția locuințelor sociale. Familiile cu venituri mici, cu mulţi copii, persoane cu dizabilităţi, dar şi tineri specialiști din Hîncești vor beneficia gratuit de locuinţe sociale. În acest scop, autorităţile locale au hotărât să reconstruiască 15 case din localitățile Nemțeni, Obileni, Leușeni, Cătăleni, Cărpineni, Mingir, Sofia, Hîncești, Logănești, Lăpușna, Pașcani, Sarata-Galbenă, Pervomaisc, Crasnoarmeiscoe și Bujor.

Inaugurarea lucrărilor de construcție a avut loc în prezența Viceministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Victor Zubcu, a directorului Unității de Implementare a Proiectului Iunona Lungul și a reprezentanților autorităților publice locale.

"Vor fi case sociale cu 1-2 nivele, în total 56 de apartamente. In fiecare sat vor fi construite cîte 3 - 4 apartamente, iar pentru selectarea beneficiarilor, la nivel local va fi instituită o comisie, care va examina cererile depuse de solicitanți, va verifica legalitatea actelor doveditoare, va urmări întrunirea condiţiilor de către solicitanţi şi va acorda punctaj conform criteriilor de selectare. Raionul Hîncești este primul din proiect unde s-a decis reconstrucția caselor lăsate în paragina în sate. Scopul este de a oferi șansa tinerilor familii cu venituri mici să profeseze în sate, să dezvoltăm aceste localități" a precizat viceministrul Victor Zubcu.

Locuințele sociale vor fi finalizate "la cheie". Acestea vor avea bucătăria și baia dotate cu utilaje tehnico-sanitare, pardosea finită cu gresie, teracotă și laminat, precum și pereți tencuiți, inclusiv conectarea la rețelele de apă și canalizare, telefonie fixă, televiziune prin cablu și internet, etc.

"Inițial am vrut sa construim doar un bloc locativ în centrul raional, dar suntem siguri ca în localitățile rurale aceste apartamente sunt așteptate, mai ales că ne dorim să atragem tinerii specialiști la sate" a subliniat președintele raionului Hîncești, Grigore Cobzac.

Costul total al caselor din Hîncești este de circa 2 mln euro, bani oferiți în împrumut de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Reiterăm, locuințele sociale sunt construite în cadrul "Proiectului de Construcţie a Locuinţelor pentru Păturile Socialmente Vulnerabile în Republica Moldova" faza II, proiect realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Scopul Proiectului propus este de a îmbunătăți şi de a creşte fondul de locuinţe date în chirie pentru familiile social-vulnerabile din Republica Moldova, aflate în prezent, în imposibilitatea de a avea acces la condiţii de locuit satisfăcătoare.

Locuinţele construite prin intermediul Proiectului, sunt repartizate de către autorităţile publice locale în regim social în baza unui contract de locațiune, încheiat pe o perioadă determinată de timp. Prin contract se vor stabili condiţiile de locaţiune, tarifele, drepturile şi obligaţiile fiecăreia din părţi.

În perioada 2014 - 2018 vor fi construite locuințe sociale în raionale Sângerei, Briceni, Călărași, Soroca, Hâncești, Leova.

11 iunie 2014

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor