Nume
Parola
Vizualizări: 1357
Proiectul USAID contribuie la modernizarea serviciilor administrative
Chisinau, 7 Februarie 2014 — Astăzi, 7 februarie, 2014, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), au organizat Masa Rotundă cu tema “Modernizarea serviciilor publice administrative oferite de către autorităţilor publice locale” cu prezentarea Conceptului Centrului de Informare şi Deservire a Cetăţenilor (CISC) potenţialilor parteneri şi beneficiari. Amplasarea CISC implică crearea unui Registru Electronic al Serviciilor Locale şi a Sistemului de Eliberare a Documentelor Permisive, ambele pentru a fi utilizate de către toate autorităţilor publice locale din Moldova. În cadrul evenimentului, Cancelaria de Stat a prezentat Conceptul de Strategie cu privire la Reforma Administraţiei Publice, care implică reorganizarea serviciilor publice.

USAID, prin intermediul Proiectului de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova, acordă suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare, a Planului de Acţiuni pentru 2012–2015 (servicii publice) şi a Programului de Reformă a Serviciilor Publice pentru 2012-2015. Centrul de Informare şi Deservire a Cetăţenilor reprezintă un instrument - cheie, urmând modelul de ghişeu unic, care permite autorităţilor locale să presteze servicii administrative de calitate înaltă, rapid şi cu solicitarea unui pachet minim de documente. CISC va oferi un loc unic pentru primirea şi eliberarea documentelor (aşa ca certificate de urbanism, autorizaţii de construcţii, autorizaţiei de funcţionare a unităţilor comerciale, etc.). Esenţa constă în îmbunătăţirea şi modernizarea serviciilor oferite de către autorităţile publice centrale pentru o mai bună informare a cetăţenilor săi.

Peste 80 persoane au fost prezente la eveniment. Printre participanţi au fost primari, reprezentanți ai autorităților centrale, donatori, societatea civilă şi mas media.

Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) este o activitate de patru ani ce are ca scop susținerea autorităților locale în elaborarea și implementarea politicilor și a procedurilor care contribuie la buna guvernare, la consolidarea capacităților necesare procesului de descentralizare și la asumarea responsabilităților pentru prestarea serviciilor publice de calitate, într-o maniera transparentă, care ar contribui la creșterea economică și la eficientizarea serviciilor la nivel local.
Mai multă informaţie cu privire la programele USAID puteţi găsi pe www.usaid.gov.