Nume
Parola
Vizualizări: 4370
Respect, admirație și acțiuni pentru femeile din mediul rural din Moldova
Chișinău, 15 Octombrie 2013 — Împărtășesc cu Dumneavoastră, dragi femei de la sate, în această Zi Internațională a Femeilor din Mediul Rural, câteva dintre îngrijorările mele. Nu însă înainte de a exprima respectul și admirația mea pentru ceea ce faceți pentru copiii, familiile și comunitățile Dumneavoastră și, prin urmare, pentru țara noastră.

Din ceea ce văd și îmi spuneți în discuțiile pe care le avem foarte des în comunitățile rurale, știu că purtați pe umeri și povara propriului serviciu și grijile gospodăriei, contribuind la bunăstarea familiei și la dezvoltarea economiei.

Și asta o confirmă cifrele de statistică. În Moldova femeile se dedică cu 2 ore pe zi mai mult decât bărbații activităţilor şi grijilor gospodăreşti. Doar fiecare al treilea antreprenor este femeie și doar o treime din funcțiile publice de conducere de nivel superior aparțin femeilor. Din păcate, în Moldova se vorbește încă despre două realități diferite – viața de la sate și viața de la oraș – iar aceste inegalități afectează cel mai mult femeile din localitățile rurale.

Pentru a schimba în bine tot ceea ce vedem și știm despre aceste diferențe am lansat în ultimii ani programe de antreprenoriat și instruire pentru femei și fete, în special pentru cele din mediul rural. Pentru asta am insistat asupra promovării inițiativei legislative care acordă pentru ambii părinți a dreptului la concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani în cazul nașterilor multiple, a gemenilor sau mai multor copii. Pentru asta am susținut inițiative comunitare. Convingerea mea rămâne că dintr-o participare mai mare și mai adevărată a femeilor vor avea de câștigat toți.

Astăzi este pentru a cincea oară în istorie când în lume este marcată Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural. Și este semnificativ că această zi este aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Alimentaţiei. Iar legătura dintre statutul femeii și bunăstare este evidentă oriunde în lume și, bineînțeles în Republica Moldova.

Liliana Palihovici
Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova