Nume
Parola
Vizualizări: 4443
„Protejaţi-ne de fumul de ţigară!” – expoziţie de grafică şi caricatură la Chişinău
Chişinău, 11 Iunie 2013 — Până la 14 iunie curent, chişinăuenii şi oaspeţii capitalei au ocazia să vizioneze o expoziţie de grafică şi caricatură la tema „Protejaţi-ne de fumul de ţigară!”. Expoziţia a fost inaugurată la 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun şi cuprinde 20 de lucrări ale laureaţilor concursului concursului „Spaţii publice, locuri de joacă, odihnă, educaţie şi de muncă libere de tutun”, desfăşurat în perioada 01 martie-10 aprilie curent de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) şi Şcoala de Management în Sănătate Publică (ŞMSP), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Primăria municipiului Chişinău.

Potrivit Victoriei Tataru, coordonator media (Centrul PAS), la concurs au fost înregistrate peste 450 de lucrări ale participanţilor cu vârsta între 12-30 ani de pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi chiar mai mici de vârsta de încadrare în concurs, care, prin mesajele lor îşi revendică dreptul la un mediu mai curat, fără fum de ţigară!. „Copiilor nu le este permis să voteze legi în Parlament. Ei nu pot lua decizii asemeni maturilor, dar pot cere de la maturi să îi protejeze de acţiunea dăunătoare a fumului de ţigară la locurile de joacă, odihnă, în spaţiile publice, în localurile de alimentaţie publică, în transportul public ”, precum şi să fie protejaţi de expunerea la publicitatea produselor din tutun, care este înşelătoare şi creează o închipuire eronată despre caracteristicile produselor din tutun şi despre impactul acestora asupra sănătăţii!”, a menţionat Victoria Tataru.

În rezultatul examinării lucrărilor parvenite pe adresa concursului, membrii juriului au acordat 12 premii (locurile 1, 2, 3 pentru profilul arte plastice şi profilul învăţământ general, separat) ; 5 premii speciale şi 14 menţiuni. Premiile au fost puse la dispoziţie de Biroul de Coordonare al OMS în Republica Moldova.

Prezent la evenimentul de inaugurare a expoziţiei, Silviu Domente, reprezentant al Biroului de coordonare al OMS în RM s-a referit la sloganul Zilei Mondiale în acest an - „Să interzicem publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor de tutun” – atenţionând că după cum arată cercetările, interzicerea totală a publicităţii tutunului contribuie la reducerea numărului persoanelor ce iniţiază fumatul şi a fumătorilor şi este considerată una dintre cele mai cost-eficiente modalităţi de a reduce cererea la produsele din tutun. Dimpotrivă, publicitatea directă şi indirectă a produselor de tutun, susţinerea şi sponsorizarea campaniilor de promovare a produselor de tutun prin intermediul diferitor canale duce la creşterea numărului de fumători şi a persoanelor tinere, copiilor şi adolescenţilor, care iniţiază fumatul la vârste fragede.

La evenimentul de inaugurare a expoziţiei au participat: Eremei Priseajniuc, consilier principal de stat al Prim-ministrului; Svetlana Cotelea, şef Direcţie Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii; Ion Şalaru, prim-vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică; Viorel Soltan, director al Centrului PAS; Antoniţa Fonari, preşedinte al Coaliţiei Voluntariatului din RM; studenţi şi rezidenţi de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, participanţi şi laureaţi ai concursului.

În cadrul activităţilor desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun în acest an se numără: organizarea unui flash-mob la tema: „Stop publicităţii, promovării şi comercializării produselor din tutun”; „Respiră aer mai curat!” - acţiune de sensibilizare cu distribuirea materialelor informative pentru părinţi şi poliţişti care fumează în locurile publice; festivitatea de decernare a premiilor pentru laureaţii concursului de grafică şi caricatură; prezentarea spectacolului „Eu şi 20 de prieteni ai mei” la Teatrul de Revistă „Ginta Latină” (scenariul şi regie – Vitalie Jacotă; în distribuţie – actorii de la Teatrul de Revistă “Ginta Latină”).

Potrivit organizatorilor, expoziţia de grafică şi caricatură „Protejaţi-ne de fumul de ţigară!” va fi reorganizată în toamnă, când în Republica Moldova va fi consemnată pentru prima dată Ziua Naţională fără Tutun.