Nume
Parola
Vizualizări: 5660
Elveția reconfirmă angajamentul de a susține dezvoltarea sectorului apă și sanitație în Republica Moldova
20 Martie 2013 — Confederația Elvețiană acordă asistență Republicii Moldova prin intermediul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) din 2001. Activitatea în sectorul apă și sanitație a fost lansată prin intermediul programelor de ajutor umanitar, iar mai târziu, de asistență tehnică ale SDC. Proiectele elvețiene din domeniul apei presupun atât investiții directe în construcția infrastructurii și formarea specialiștilor, cât și asistență pentru adaptarea cadrului legal al Moldovei la standardele europene.

”De ce Agenția elvețiană pentru cooperare este activă în Moldova? În primul rând, pentru că mai mult de 45% din populația țării, în special din mediul rural, nu are acces la apă potabilă. În al doilea rând, autoritățile naționale consideră că ar avea nevoie de un buget de circa 1.8 miliarde de euro pentru a reabilita infrastructura de apă și canalizare din țară,” a spus Veronique Hulmann, șefa Direcției SDC pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Reprezentând o oportunitate de a utiliza cunoștințele tehnice elvețiene din domeniu, în perioada 2008-2012 SDC a implementat modele inovatoare de aprovizionare cu apă și de sanitație: sisteme mici de aprovizionare cu apă din surse locale, grupuri sanitare uscate de tip EcoSan pentru școli și gospodării individuale, și stații de epurare biologică a apei reziduale ”zone umede construite”, gestionate de asociații locale ale consumatorilor de apă. Astfel de proiecte au fost realizate în raioanele Hâncești, Nisporeni, Ungheni, Strășeni și Ialoveni, fiind co-finanțate de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, consiliile raionale și locale și de membrii comunităților.

Din 2001 Elveția a investit 18 milioane de euro pentru proiecte de aprovizionare cu apă potabilă și de sanitație în Republica Moldova. În rezultat, mai mult de 36 mii de oameni din 22 de sate au fost conectați la apă potabilă de calitate. Condițiile igienice s-au îmbunătățit în 18 școli și 140 de gospodării datorită utilizării toaletelor EcoSan. Patru stații de epurare funcționează în satele Cristești, Iurceni, Drăgușenii Noi și Negrea; altele trei deservesc grădinița din Brătuleni, azilul de bătrâni din Sărata Galbenă și penitenciarul de la Rusca. În prezent, 8 sisteme de apă și 23 de toalete EcoSan sunt construite în raioanele Cahul, Leova și Sîngerei.

"Avem o vastă experiență de lucru în regiunea de centru a Moldovei. Dincolo de sprijinul financiar, venim cu cele mai bune practici legate de participarea comunității și transparența procesului decizional", a spus Georgette Bruchez, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

Prioritatea SDC pentru următorii patru ani este să promoveze aceste modele noi și să extindă implementarea lor în toate regiunile Moldovei. Astfel, cel puțin încă 60 mii de persoane ar putea obține acces la apă potabilă de o calitate mai bună și mai multe școli ar beneficia de sisteme sanitare. Pentru a reuși, SDC investește în formarea capacităților naționale care să implementeze aceste sisteme cu implicarea autorităților centrale și locale și a sectorului privat.

Mai mult decât atât, SDC se implică activ în coordonarea asistenței externe în sectorul apei pentru a atrage un volum mai mare de fonduri internaționale. Sprijinind implementarea Protocolului ONU privind Apa și Sănătatea, SDC contribuie la eforturile Guvernului Moldovei de a atinge obiectivele de nivel național și local care vizează atât protecția surselor de apă cât și asigurarea populației cu apă potabilă și cu instalații de epurare a apelor reziduale. Acest acord prevede, de asemenea, mobilizarea resurselor bugetare și externe necesare.

În cele din urmă, SDC a susținut elaborarea unor regulamente privind calitatea apei potabile ce asigură cadrul normativ necesar pentru implementarea Legii Apelor care va intra în vigoare în octombrie 2013.

Pentru mai multe informații:
Natalia Cernat, Coordonator comunicare, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova
Tel. 022 79 69 38, GSM 0689 73 399, email natalia.cernat@sdc.net

Autor: Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, SDC

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă