Nume
Parola
Vizualizări: 4651
Cafenelele, barurile şi restaurantele din Ucraina se conformează în proporţie de 93% legii antifumat
Chişinău, 2 Martie 2013 — La o lună de zile de la intrarea în vigoare în Ucraina a Legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise şi la locurile de muncă, inclusiv în baruri, cafenele, restaurante şi cluburi de noapte, 93% dintre localuri se conformează prevederilor legale. Declaraţia aparţine reprezentanţilor Centrului Regional de Advocacy "Life" şi organizaţiilor partenere ale Coaliţiei "Pentru Ucraina fără tutun", care, pe parcursul lunii ianuarie 2013, au monitorizat respectarea legii antifumat de către instituţiile din industria alimentară şi de agrement.

În acest scop, au fost verificate 1133 localuri din 13 regiuni din Ucraina, inclusiv din Kiev și Crimeea. Localurile au fost vizitate preponderent în timpul serii, când numărul de vizitatori este în creştere. Rezultatele monitorizării au scos în evidenţă 76 cazuri de încălcare a legii şi plângeri oficiale în scris, adresate Inspectoratului de protecţie a drepturilor consumatorului – autoritate responsabilă pentru controlul şi implementarea legii antifumat în Ucraina. În acelaşi timp, activiştii care au realizat monitorizarea au apreciat că 93% dintre localuri se conformează legii.

Potrivit şefului departamentului control al tutunului de la Institutul de cercetări strategice în sănătate din Ucraina, Konstantin Krasovski, impresia generală după intrarea în vigoare a legii este că aceasta funcţionează. Şi nu pentru că proprietarilor de restaurante le este teamă de amenzi, ci pentru că înţeleg: încăperile în care nu se fumează sunt mult mai curate şi mai bune pentru personal şi vizitatori. Ca răspuns la măsurile de interzicere a fumatului, nefumătorii, care alcătuiesc 75% din populaţia adultă din Ucraina, au început să viziteze localurile, pe care anterior le evitau. Fumătorii, de asemenea, au înţeles că nu este dificil să iasă la fiecare oră pentru o pauză şi apoi să revină în încăperile pentru nefumători. Unii fumători chiar s-au arătat încântaţi pentru faptul că datorită legii, fumează mai puţine ţigări, a opinat Konstantin Krasovski.

Şi Andrei Skipalski, preşedintele Consiliului Centrului de Advocacy “Life”, coordonatorul proiectului “Ucraina liberă de tutun", s-a arătat optimist de rezultatele monitorizării, relevând că Ucraina a trecut prima etapă, foarte importantă, de punere în aplicare a legii. Chiar dacă aceasta a coincis cu temperaturile sub zero grade ale iernii, calea parcursă până aici dă speranţe că interzicerea fumatului în aceste spaţii a devenit o normă acceptabilă, iar problemele de sănătate – nu mai sunt negociabile.

Amintim că Legea care a intrat în vigoare la 16 decembrie 2012 în Ucraina interzice totalmente fumatul şi fumatul de narghilea în spaţiile publice închise şi la locurile de muncă, inicusiv în instituţiile de alimentație şi agrement precum baruri, restaurante, pub-uri, kebab-uri, cantine sau orice alt local, în care se servesc cel puţin chipsuri. Amenzile privind nerespectarea legii pentru agenţii economici variază între 125 şi 1250 dolari SUA.

Informaţie preluată şi adaptată după http://www.ensp.org