Nume
Parola
Vizualizări: 5121
693 de zile în detenţie ilegală
11 Februarie 2013 — La 11 februarie 2013 a avut loc Conferinţa de presă cu tema „693 de zile în detenţie ilegală” la care au participat rudele lui Vitalie Eriomenco. Ajunsă la disperare, familia cere din nou ajutor autorităţilor de la Chişinău.

Vitalie Eriomenco (43 de ani) este un om de afaceri din regiunea transnistreană, fondator a trei întreprinderi de producție din Slobozia. A fost reţinut de aşa-zisele autorităţi din stânga Nistrului încă în martie 2011, fiind acuzat că a prejudiciat cele trei firme pe care le-a fondat. Problemele lui Eriomenco au început după ce Petriman s-a plâns aşa-zisei direcţii de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei de la Tiraspol, condusă de Andrei Mejinschi, fratele fostului director al Centrului Anticorupţie de la Chişinău şi ex-ministru de Interne, Valentin Mejinschi.

“La 29 martie 2011, Eriomenco Vitalie a fost răpit din biroul său de serviciu din oraşul Slobodzia, de către reprezentanţii miliţiei „rmn” din oraşul Tiraspol. Timp de 10 ore Eriomenco V. a fost maltratat, ameninţat cu moartea şi şantajat de către „colaboratorii Direcţiei din rmn” respectiv pentru a depune declaraţiile necesare ultimilor, în special de a transmite pachetul de acţiuni întreprinderilor gestionate pe care le deţine în proprietate dlui. Petriman V. pentru un oarecare „prejudiciu suportat”, a menţionat Alexandru Zubco, juristul Asociaţiei Promo-LEX.

Vera Eriomenco, mama barbatului, susţine că la reţinere feciorul ei a fost maltratat, lipsit de un avocat, lipsit de hrană şi apă, inclusiv de asistenţa medicală necesară. Din cauza condiţiilor de detenţie, starea de sănătate a fiului ei s-a înrăutăţit.

Tatăl bărbatului, Tudor Eriomenco, a spus că familia lor a expediat sute de plângeri în adresa autorităţilor neconstituţionale din Transnistria, cât şi în instanţele naţionale dar fără nici un rezultat şi că aceştia au ajuns la disperare totală.

„MAI are menirea să-şi apere proprii cetăţeni, dar nu să-şi transmită concetăţenii şi date cu caracter personal către separatişti, încălcând flagrant Constituţia R.Moldova” a adaugat Tudor Eriomenco.

„O cerere pe cazul lui V.Eriomenco a fost depusă la CtEDO pe 01.017.11. In cerere este invocată violarea art.2; art3; art5; art8; art 34 şi 13 din Convenţie. La 23.08.11 CtEDO a decis comunicarea şi examinarea în regim prioritar cauza, comunicând cererea Guvernelor Moldovei şi Rusiei” a adaugat Alexandru Zubco.

Familia Eriomenco face apel către conducerea statului să se implice în eliberarea feciorului lor şi cer o întrevedere, mâine, 12 februarie, orele 10.00, cu prim-ministrul Vlad Filat. În caz contrar, familia Eriomenco ameninţă că intră în greva foamei.

Cazul a intrat însă în atenţia Organizaţiei Mondiale Împotriva Torturii, care a solicitat autorităţilor din stânga Nistrului să-i asigure deţinutului asistenţă medicală adecvată şi un proces corect. Cazul lui Eriomenco nu este unul singular, în situaţia sa se mai află şi alţi oameni de afaceri reţinuţi ilegal de aşa zişii colaboratori ai miliţiei din regiune.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Iulia Munteanu, Ofiţer de presă
Tel: (22) 450024, GSM: 069072579, e-mail: pr@promolex.md