Nume
Parola
Vizualizări: 5121
“Iniţiere în jurnalism bazat pe date deschise” pentru Mass-Media, Societatea Civilă şi Dezvoltatori TI din Moldova
Chisinau, 25 Aprilie 2012 — Program de formare - “Iniţiere în jurnalism bazat pe date deschise” pentru Mass-Media, Societatea Civilă şi Dezvoltatori TI din Moldova

Primul program de formare – “Iniţiere în jurnalism bazat pe date deschise” va avea loc în perioada 14-15 Mai 2012 şi este organizat de către Institutul Băncii Mondiale şi African Media Initiative.

Programul de formare este organizat în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia Soros Moldova (Programul Mass-Media). Programul de formare va avea loc în Centrul Multimedia al Academiei de Studii Economice al Moldovei.

La program vor participa 40 de jurnalişti, 10 reprezentanţi ai ONG-urilor şi 15 dezvoltatori TI.

Programul de formare este axat pe învăţare experienţială şi va aborda aspecte precum lucrul cu date, cifre – ‘decopertarea’ datelor, curăţarea datelor, crearea instrumentelor de vizualizare: aplicaţii pentru mobil şi web.

Programul de formare va fi condus de către unii din cei mai cu experienţă formatori şi experţi din domeniu din cadrul Băncii Mondiale, The Guardian, Google, Open Institute şi Open Knowledge Foundation. Mai multe detalii despre metodologia acestui program de formare pot fi accesate aici http://codd.md/program-de-formare-pentru-mass-media/scurta-descriere-program-si-metodologie/ . Agenda preliminară pentru program la fel, poate fi accesată pe această pagină: http://codd.md/program-de-formare-pentru-mass-media/scurta-descriere-program-si-metodologie/

Programul de formare îi va organiza pe participanţi în grupuri mixte, în care vor învăţa şi vor lucra împreună la elaborarea aplicaţiilor de ştiri pentru mobil, precum şi aplicaţii pentru web care au ca scop implicare civică, folosind portalul datelor deschise www.data.gov.md precum şi alte resurse disponibile ale Băncii Mondiale, şi Open Knowledge Foundation din Germania şi ale altor organizaţii internaţionale. Exemple de aplicaţii civice, bazate pe noutăţi utile şi elaborate în cadrul programelor de formare similare în alte părţi ale lumii sînt: Where Did My Tax Dollars Go , Lord's Resistance Army Crisis Tracker , Country Sin Rankings .

Cel mai reuşit proiect de aplicaţie care va rezulta în urma acestui program de formare, va fi premiat cu 2000 Dolari SUA (cash), pentru ca echipa cîştigătoare să poată finisa aplicaţia la care a lucrat în timpul programului de formare. Iar la finele programului, African Media Initiative va veni cu cadouri - telefoane media multimedia multifuncţionale (smart phones) pentru participanţi. Participanţii deasemenea vor afla mai multe detalii despre cum să participle la Concursul Data Journalism Awards. Participanţii la acest program de formare vor fi invitaţi să-şi continue perfecţionarea în domeniul jurnalismului digital în cadrul Institutului Băncii Mondiale.

Pentru a vă înscrie la acest program de formare de 2 zile, vă rugăm să ne expediaţi următoarele detalii, pînă la data de 7 Mai 2012, la adresa de email veronica@cretu.md (persoana de contact Veronica Creţu):

Numele, prenumele;
Instituţia, organizaţia pe care o reprezentaţi, funcţia deţinută;
Date de contact: adresa de email şi telefon mobil;
Nivelul de cunoaşltere/utilizare a calculatorului;
Indicaţi dacă aveţi sau nu experienţă sau sînteţi cunoscut/ă cu subiecte precum date deschise/ journalism civic/ journalism bazat pe date (data journalism);
Nivelul de cunoaştere a Limbii Engleze.
Înscrierea va avea loc după principiul primul aplicant, primul acceptat la program.

Notă: toate costurile legate de acest program sînt acoperite de către organizatori. Programul de formare va avea loc în Limba Engleză, iar traducerea în Limba Română va fi asigurată de organizatori. Puteţi accesa mai multe detalii despre program pe www.codd.md – Comunitatea Datelor Deschise din Moldova.