Nume
Parola
Vizualizări: 3701
Declaraţia organizaţiilor mass-media privind retragerea licenţei de emisie a postului de televiziune „NIT”
Chisinau, 9 Aprilie 2012 — Organizaţiile neguvernamentale de media regretă sancționarea dură de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) postului de televiziune „NIT” la 5 aprilie 2012. Decizia de a retrage licenţa postulul de televiziune a fost votată cu o majoritate de voturi ca rezultat al încălcării repetate a mai multor prevederi legale, inclusiv nerespectarea principiului pluralismului de opinie în cadrul buletinelor de ştiri. La 6 aprilie 2012, printr-un comunicat de presă, postul de televiziune „NIT” a anunţat că transmiterea acestuia atât prin cablu, cât şi prin eter a fost oprită de către Î.S. „Radiocomunicaţii” care se subordonează Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Nu avem temeiuri de a califica decizia CCA drept una ilegală, deoarece postul de televiziune privat NIT are carenţe serioase în respectarea Codului Audiovizualului, buletinele de ştiri nu reflectă echilibrat şi nepărtinitor evenimentele şi nu asigură pluralismul de opinie, iar în unele cazuri materialele puse pe post incită la ură. Aceste derogări de la normele legale şi deontologice au fost semnalate în repetate rânduri de rapoartele tematice ale organizaţiilor neguvernamentale din domeniul mass-media, iar CCA i-a aplicat anterior postului „NIT” mai multe sancţiuni pentru aceste încălcări.

Dispariția oricărui canal mediatic întotdeauna este un lucru nedorit, pentru că faptul semnifică o îngustare a pluralismului si diversității de opinii. Solicităm CCA să utilizeze aceleaşi standarde de apreciere şi să-i trateze egal pe toţi radiodifuzorii, sancţionându-i conform legii pe acei radiodifuzori care nu asigură pluralismul de opinie în ştiri. Punctul de vedere al opoziţiei politice trebuie să fie reflectat cu regularitate în buletinele de ştiri, iar CCA trebuie să supravegheze ca radiodifuzorul public şi radiodifuzorii privaţi să asigure respectarea principiilor echilibrului, echidistanţei şi obiectivităţii, aşa cum prevede Codul Audiovizualului.

Declaraţia este deschisa spre subsemnare şi altor organizaţii neguvernamentale a societăţii civile.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Centrul Acces-Info
Comitetul pentru Libertatea presei
Coaliţia Civica pentru Alegeri Libere şi Corecte