Nume
Parola
Vizualizări: 4455
Oamenii de afaceri cehi vor să investească în Republica Moldova
Chișinău, 18 Iulie 2011 — Oamenii de afaceri cehi vor să investească în domeniul dezvoltării regionale şi sectorul construcţiilor din Republica Moldova. În acest sens, ei au avut o întrevedere cu viceminiştrii Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Anatolie Zolotcov şi Veaceslav Guţuţui, precum şi şefi de direcţii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Reprezentanţii ai două mari companii de construcţii din Cehia, ai Băncii Cehe de Export, Casei de Asigurări din Cehia, potenţiali investitori, s-au întîlnit cu oficialii de la MDRC pentru a cunoaşte posibilităţile investiţionale în ţara noastră şi principalele proiecte promovate de Minister.

Companiile interesate sunt specializate în construcţia staţiilor de epurare, a podurilor, a construcţii metalice pentru hale industriale şi comerciale, poduri, staţii de metrou. Membrii grupului delegaţiei au explicat că sunt interesaţi să lucreze în Republica Moldova, iar scopul vizitei este de a dezvolta o cooperare eficientă şi de a se informa despre proiectele investiţional-prioritare, precum şi despre posibilităţile în efectuarea investiţiilor. De asemenea, reprezentanţii companiilor de construcţii şi-au prezentat experienţa în domeniu, specificînd experienţele în construcţia pieţelor agro-alimentare, a halelor de producere a cărnii, a staţiilor de epurare etc.

Viceministrul Anatolie Zolotcov a menţionat că în sectorul construcţiilor, blocurile locative construite în perioada sovietică necesită o reabilitare termică, certificate energetice şi renovare. De asemenea, viceministrul a specificat că normativele în construcţii nu sunt aliniate standardelor europene, iar pentru elaborarea normativelor europene nu dispunem de surse financiare şi de specialişti.

Totodată, viceministrul Veaceslav Guţuţui a comunicat care sunt cele mai importante proiecte investiţionale în domeniul dezvoltării regionale, menţionînd că actualmente în derulare sunt 21 de proiecte, iar pentru alte 35 ministerul solicită sprijinul investitorilor străini. Proiectele menţionate de Veaceslav Guţuţui sunt axate pe construcţia apeductului, drumurilor, staţiilor de epurare, depozitarea deşeurilor. De asemenea, viceministrul a enumerat în posibilităţile de investiţie şi zonele economice libere din ţara noastră.

La finalul întrevederii, reprezentanţii MDRC au comunicat oaspeţilor că le vor pune la dispoziţie toate proiectele de dezvoltare regională pentru ca aceştia să decidă dacă sunt interesaţi să investească într-o regiune anume din ţara noastră.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor