Nume
Parola
Vizualizări: 4219
ADR Nord a organizat un atelier de lucru la Rîșcani
Rîșcani, 12 Mai 2011 — ADR Nord în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a organizat miercuri, 11 mai 2011, în incinta Consiliului raional Rîșcani, un atelier de lucru cu genericul “Recomandări de îmbunătățire a serviciului de asigurare cu apă și canalizare”, desfășurat în cadrul proiectului “Asigurarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Rîșcani”.
În mesajul său de salut directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că proiectul în desfășurare este acum într-o fază avansată și are toate șansele de a fi implementat. “ADR Nord se va implica la identificarea problemelor care vor apărea pe parcursul desfășurării și implementării proiectului. Este foarte important că la buna desfășurare a proiectului sunt dispuși să contribuie și locuitorii satului Duruitoarea Veche, precum și reprezentanți ai APL-lor și ai societății civile”, a relatat Ion Bodrug.
În comunicarea sa, Margareta Vameș, consultant GIZ, a spus că identificarea dificultăților cu care se confruntă întreprinderile prestatoare de servicii în domeniul asigurării cu apă și canalizare și a soluțiilor de depășire a acestora a fost scopul de bază al atelierului.
Directorul SC “Ingineria Apelor” SRL din Orhei, Pavel Panuș, a contribuit cu un studiu diagnostic al ÎM “Apă Canal Costești”, studiu ce a vizat unele probleme ce țin de aspectul tehnic și managerial al proiectului, unde a menționat că printre problemele depistate se regăsesc controlul pierderilor de apă, întrucât nu se cunoaște câtă apă se dobândește și se vinde. La rândul său, economistul SC “Ingineria Apelor” SRL din Orhei, Ana Timuș, a vorbit, în cadrul aceluiași studiu, despre o serie de problemele ce țin de aspectul financiar al proiectului.
În cadrul discuțiilor, președintele Consiliului raional Rîșcani, Ion Parea, a atras atenția că sunt necesare circa 2 mln. lei pentru a rezolva problemele ce țin de apa potabilă în localitate.
Aplicantul proiectului “Asigurarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche” este Primăria comunei Costești. Obiectivul general al proiectului este crearea accesului la servicii de AAC accesibile pentru locuitorii satului Duruitoarea Veche. Durata implementării proiectului este 1 an. Suma totală a proiectului reprezintă 2.100 mii de lei. 470 de locuitori ai satului Duruitoarea Veche, ÎM "Apă Canal Costești" și în jur de 3.000 de consumatori de apă din comuna Costești intră în grupul țintă al proiectului.
La atelierul de lucru din Rîșcani au participat directori ai întreprinderilor de asigurare cu servicii de apă și canalizare din raionul Rîșcani, Centrul de sănătate publică, Agenția Ecologică de Stat, Consiliul raional Rîșcani, APL din raionul Rîșcani, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, Agenția “Apele Moldovei”, precum și manageri ai întreprinderilor AAC din raionul Rîșcani.
În activitățile proiectului au fost implicați circa 100 de persoane, reprezentanți ai beneficiarilor proiectului, APL, prestatori de servicii AAC, servicii publice desconcentrate în teritoriu, Agenția Apele Moldovei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, ADR Nord.
Satul Duruitoarea Veche face parte din comuna Costești, raionul Rîșcani. Aici locuiesc circa 470 de persoane. Până în prezent, localitatea nu dispune de un sistem de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare. Populația se alimentează cu apă din cele 41 de fântâni, dintre care în 37 apa nu corespunde cerințelor sanitare. În timp de vară, majoritatea fântânilor seacă, iar populația este nevoită să se aprovizioneze cu apă din satele vecine.