Nume
Parola
Vizualizări: 5386
CONFERINTA INTERNATIONALA „NATURA FARA FRONTIERE”
Balti, 12 Octombrie 2010 — In perioada 08-09 octombrie, curent, municipiul Balti a gazduit Conferinţa Regionala de Mediu, ,,Natura fără frontiere”. Cu participarea reprezentantilor a 3 tari: Republica Moldova, România si Ungaria.
Scopul general al Conferintei a constituit dezvoltarea de noi parteneriate intre participantii din 3 tari si promovarea modelelor de bune practici in domeniul mediului. 45 de participanti de la ONG-uri, scoli, autoritati locale, reprezentantii mass-media dar si experti in domeniul mediului au discutat despre problemele existente. Reuniunea a avut cateva sesiuni de lucru. Principalele teme abordate au fost: rolul societăţii civile si cooperarea pentru un mediu curat (parteneriate), conştientizarea societăţii privind protecţia mediului şi responsabilitatea socială.
Rodica Frecauteanu, ONG „Caroma-Nord”: „ La nivel regional cat si national, inca din anul 2000 am reusit sa mentinem parteneriate de succes. Ca rezultate al acestor parteneriate este si conferinta data. Cu parere de rau in ultimul timp tot mai putina atentie este acordata acestor aspecte de colaborare, moment care trebuie revitalizat”.
La eveniment au fost prezenti 12 specialisti in domeniul protectiei mediului din România si Ungaria. Atat oaspetii si partenerii din Romania si Ungaria, cat si cei din R Moldova au prezentat proiectele de succes implementate pana acum.
Adrienn Laskó-Kuthi, ONG „HOLOCEN”, Ungaria: „Colaboram de cativa ani cu organizatorii acestei conferinte si de fiecare data ne bucuram sa fim alaturi. Consideram oportun desfasurarea unor astfel de evenimente si la noi”.
Toţi participantii au mentionat că este foarte important să existe o colaborare eficientă între ONG-uri şi trebuie să existe o singură voce pe tema protectiei mediului.
Astfel, Dinu Cojocaru, ONG „OZON” a mentionat ca „indiferent de etnie, religie, hotare si chiar indiferent de politic, natura nu are frontiere. Iar consolidarea eforturilor comune atat regionale, nationale cat si internationale nu este un simplu moft ci o necesitate, care din an in an va trebui fortificata pentru a diminua influenta negativa al factorului antropic asupra mediului. Un prim pas in aceasta directie este crearea si dezvoltarea retelei nationale si internationale de mediu”.
În cadrul Conferinţei Regionale de Mediu ONG ,,Traditie”, din s.Elizaveta a prezentat o colectie de vestimentatie confectionata din deseuri, care a demonstrat participantilor ca prin inspiratie poti realiza lucruri unicale din obiecte care-ti stau la indemana.
Natalia Postolachi, ONG ,,Centrul Regional CReDIS - Pro Co Re” a confirmat necesitatea consolidarii eforturilor in promovarea valorilor de protectie al mediului, dar a accentuat si necesitatea responsabilitatii sociale a cetatenilor si consecventa in realizarea celor propuse.
La finele Conferintei s-au desemnat castigatorii Concursului Internaţional pe tema “Natura în ochii copiilor”, desfasurat in perioada 22 septembrie—4 octombrie. Au fost prezentate la concurs peste 600 de desene din 3 tari participante: Republica Moldova, România şi Ungaria. Lucrările au fost apreciate de un juriu International, care au selectat 30 de lucrari, cele mai impresionanate. De asemenea aceste lucrari au putut fi vizualizate si de participantii la conferinta.
Organizatorii aduc multumiri finantatorului, partenerilor internationali cat si celor locali, indeosebi Asociatiei “Eco-Tiras” si MilleuKontakt Oost Europa, Moldova.
Conferinta organizata de Asociatia ,,Caroma Nord” in parteneriat cu “Hologen” (Ungaria); Asociatia “Dialog” (Ungaria); Asociatia pentru Dezvoltare durabila “Dunarea de Jos” (Romania) face parte din calendarul activitatilor proiectului „Parteneriat pentru un mediu curat” finantat de Parteneriatul European pentru Democratie (EPD) prin intermediul Fondului National pentru Democratie (NED). Partenerii locali si organizatorii in cadrul proiectului sunt ONG ,,Centrul Regional CReDIS - Pro Co Re”si ONG ,,OZON“, Asociatia Eco-Tiras si MilleuKontakt Oost Europa, Moldova.