Nume
Parola
Vizualizări: 5126
Comandantul unei unităţi militare pus sub învinuire
16 Martie 2010 — Procuratura militară Chişinău finalizează urmărirea penală în privinţa comandantului unei subunităţi militare în grad de locotenent-colonel din cadrul Armatei Naţionale, dislocată în or. Căuşeni, învinuit de comiterea infracţiunii prevăzute de art.370 alin.(1) Cod penal (abuz de putere şi de serviciu).

Acesta este învinuit de procurori că începînd cu luna iunie a.2009, pe parcursul a circa 4 luni, depăşind limitele atribuţiilor de serviciu, sistematic a retras militari din procesul instruirii militare şi i-a repartizat la lucrul fizic necalificat în afara unităţii – gospodărie particulară, unde zilnic cîte 2 militari îngrijeau de animale.
Mai mult, comandantul, abuzînd de funcţia sa, punînd în pericol securitatea subalternilor, în zilele cînd paznicii gospodăriei nu erau prezenţi, i-a obligat pe subalterni să rămînă peste noapte pentru a asigura  paza gospodăriei.
Comandantul mai este învinuit de procurori că ar fi utilizat în mod ilegal militarii în termen şi prin contract la diferite lucrări în interes personal la construcţia casei proprii.
Procurorii militari au mai stabilit, că în unitatea militară respectivă, militarii prin contract uneori se prezentau la serviciu în stare de ebrietate, aplicau forţa fizică faţă de subalterni. Pe cazurile de exces de putere a fost dispusă începerea urmăririi penale.

La 15 martie 2010 comandantului unităţii i-a fost înaintată învinuirea, ultimul recunoscînd faptele incriminate.
În cazul în care comandantul menţionat va fi recunoscut vinovat, acesta riscă o pedeapsă de  500 u.c. (10000 lei) sau închisoare pînă la 3 ani, cu posibilitatea privării de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale