Nume
Parola
Vizualizări: 3612
Copiii din Moldova au prezentat public rezultatele propriei cercetări despre situaţia drepturilor copilului în comunităţile lor
Chişinău, 19 Noiembrie 2009 — EVENIMENTUL A AVUT LOC CU OCAZIA ANIVERSĂRII A 20-A DE LA ADOPTAREA CONVENŢIEI ONU PRIVIND DREPTURILE COPILULUI.

Copii din Moldova, membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, au prezentat, la Chişinău, în cadrul unui eveniment public, rezultatele propriei cercetări privind cunoaşterea şi respectarea drepturilor copilului în Moldova. Este prima cercetare, realizată în acest domeniu de copii în 13 regiuni ale ţării, iar prezentarea constatărilor într-un eveniment public, cu participarea mass-media, a fost prima experienţă de acest gen a tinerilor experţi în domeniul drepturilor copilului.

Evenimentul este ocazionat de aniversarea a 20-a de la adoptarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, marcată la 20 noiembrie 2009, şi a fost organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului. Proiectul a fost susţinut, de la lansarea sa în 2008, de mai mulţi parteneri: Organizaţia suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea OSCE în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova, Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Protagonişti ai evenimentului au fost copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului din Moldova, creat în iulie 2008 în cadrul iniţiativei „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi”. Concluziile şi recomandările studiului au fost prezentat, în numele Grupului, de Lidia Galus, din Sângerei; Igor Lai din Floreşti; şi Irina Guşan din Drochia.

Cercetarea copiilor, efectuată prin intermediul unui număr de 1 215 chestionare, completate de 673 de fete şi 542 de băieţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, a fost realizată de copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în 12 raioane ale ţării şi în oraşul Chişinău. Acest studiu privind drepturile copilului în Moldova 2009 relevă:
• În ce măsură şi din ce surse copiii din Moldova sunt informaţi despre drepturile lor
• Care este gradul de respectare a drepturilor copilului în ţară
• Cât de bine sunt cunoscute instituţiile pe care copiii le pot contacta atunci când sunt încălcate drepturile lor; şi
• Care sunt acţiunile propuse de copii pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniul drepturilor copilului.

„La 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului, doar 24% din copii cunosc despre ea. Ne mai trebuie 60 de ani pentru ca toţi copiii să o cunoască”, spun copiii.

Concluziile cercetării relevă că, aşa cum au mărturisit chiar copiii, ei nu-şi cunosc toate drepturile, aflând despre acestea, cel mai des, de la profesori, apoi de părinţi şi din alte surse – internet, broşuri, radio, ziare etc. Un copil din patru ştie despre Convenţia privind Drepturile Copilului, iar fiecare al doilea nu poate numi nici un document în care sunt înscrise drepturile copilului. Pentru a schimba în bine situaţia, copiii recomandă introducerea unui curs sau a unui modul/capitol în cadrul altei discipline şcolare pentru studierea drepturilor copilului şi a Convenţiei privind Drepturile Copilului.

În opinia copiilor, mediul în care drepturile lor au fost cel mai des încălcate sunt strada, locurile publice şi şcoala, iar printre drepturile nerespectate, menţionate cel mai frecvent de copii, sunt dreptul copilului la odihnă, timp liber şi joc şi dreptul la opinie. Ca să schimbe situaţia, copiii solicită condiţii sigure şi prietenoase, mai ales acolo unde copiii se află mai mult şi îşi petrec timpul liber: familie, şcoală, locuri publice, instituţii extraşcolare.

„Am facilitat realizarea acestei cercetări pentru a cunoaşte din prima sursă opinia copiilor despre situaţia drepturilor lor. La fel de important a fost pentru noi să-i ajutăm pe tinerii cercetători să administreze această iniţiativă singuri, implicând colegii şi, acolo unde a fost nevoie, solicitând sprijinul adulţilor. Toate acestea fac parte din dezvoltarea şi afirmarea copiilor, aşa cum solicită Convenţia privind Drepturile Copilului, pe care o celebrăm astăzi”, afirmă Cezar Gavriliuc, Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului
Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md

Partener în comunicare:
URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com