Nume
Parola
Vizualizări: 4122
Comuniştii în goană după atenţia din partea factorilor externi
14 Octombrie 2009 — După ce liberal-democraţii s-au remarcat în cadrul summitului CSI de la Chişinău, deposedându-i definitiv pe comunişti de monopolul în comunicarea cu liderii ruşi, PCRM a încercat să se reabiliteze mediatizând pe larg întrevederea lui Voronin cu Ambasadorul american Asif Chaudhry.

Conţinutul discuţiilor relatat de presa pro-comunistă divulgă spectrul redus de subiecte despre care este dispusă şi cu adevărat interesată să discute reprezentanţa diplomatică a SUA în RM, dar şi îngrijorarea acesteia faţă de posibilul eşec în alegerea preşedintelui RM (cel puţin în primul tur) şi ameninţările cauzate de aceasta.

Americanii, în prezent adepţii tacticii "paşilor mici" în raport cu Rusia, dar şi cu statele din spaţiul CSI, spre deosebire de europenii angajaţi în primul rând în resuscitarea reformelor şi democratizării vecinătăţii lor, sunt concentraţi pe Ucraina şi scoaterea definitivă a acesteia de sub influenţa rusească. Pe lângă atragerea Kievului în procesul de euroatlantizare şi europenizare este necesară păstrarea unor circumstanţe regionale favorabile. În condiţiile agravării situaţiei politice şi economice a Republicii Moldova este posibilă destabilizarea acesteia şi a conflictului îngheţat găzduit de ea, ceea ce va îngreuna serios ancorarea regiunii la spaţiul european. Indirect aceasta se va răsfrânge şi asupra Ucrainei preocupată în prezent de organizarea alegerilor prezidenţiale. De aceea, pentru a preveni asemenea evoluţii, ambasadorul american la Chisinau acceptă purtarea unor discuţii amicale cu fostul preşedinte al RM, V. Voronin, atât timp cât acestea vor convinge "căpetenia" comuniştilor să voteze pentru Marian Lupu. În virtutea pragmatismului american, au fost date uitării (pentru moment) învinuirile nejustificate făcute de Voronin la adresa Statelor Unite ale Americii (care ar fi finanţat indirect partidele de opoziţie în timpul alegerilor din 2009), a Fondului Monetar Internaţional (comparat "cu o soţie supărată") etc.

Din perspectiva comuniştilor, orice întrevedere de acest gen este benefică pentru imaginea lui Voronin automat extinsă asupra întregii formaţiuni. În rezultat, sporeşte legitimitatea PCRM-ului, care la fel ca şi Alianţa pentru Integrare Europeană doreşte să imprime o orientare externă multivectorială. Astfel, comuniştii sunt nu doar într-o competiţie strânsă cu AIE pentru atragerea sprijinului extern, dar şi tind să plagieze paşii guvernării liberal-democrate.

Mai multe la Observatorul Politic (Denis Cenuşa, politolog): www.cenusadi.wordpress.com