Nume
Parola
Vizualizări: 819
Cele mai importante rezultate obținute de ADR Nord de la începutul anului, prezentate la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord
Bălți, 14 Septembrie 2023 — Bilanțul implementării Programului Operațional Regional (POR) Nord 2022-2024 în perioada ianuarie-august 2023 a fost prezentat joi, 14 septembrie 2023, în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord.

În debutul ședinței, Ana Mardare, secretar de stat în domeniul Dezvoltare regională în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), s-a referit la importanța continuității proiectelor implementate în regiune. „În viitor, ne propunem să mărim turațiile în privința proiectelor de dezvoltare regională. Iată de ce mizăm că veți fi, în continuare, implicați în procesele de implementare a proiectelor de dezvoltare în nordul țării, pentru că e vorba de proiectele regiunii, ale dumneavoastră, prin care urmărim să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor”, a punctat secretarul de stat.

În cuvântul său de salut, Maria Prisacari, director ADR Nord, a menționat că actualii consilieri regionali, care sunt la final de mandat, au format cel mai activ CRD Nord, ajuns la cea de-a IV-a legislatură. „Stimați membri ai CRD Nord, vă mulțumesc pentru participare activă în cadrul ședințelor și pentru deschiderea pe care ați avut-o față de subiectele puse în discuție. Actuala componență a CRD Nord a dat dovadă de cea mai activă participare în cadrul activităților pe care ni le-am propus în folosul cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord. Echipa noastră rămâne deschisă pentru a vă informa și a vă oferi consultanță în procesul de dezvoltare a localităților. În acest context, mulțumesc GIZ Moldova pentru suportul esențial acordat pe parcursul activității noastre”, a relevat directorul ADR Nord.

La rândul său, Vasile Secrieru, președintele raionului Râșcani, care îndeplinește funcția de președinte al CRD Nord, le-a mulțumit consilierilor regionali și partenerilor de dezvoltare pentru colaborare în domeniul dezvoltării regionale. „Ne-am străduit să fim obiectivi pe parcursul activității noastre. Mulțumesc ADR Nord și partenerilor de dezvoltare pentru conlucrare și receptivitate”, a menționat președintele CRD Nord.

În cadrul ședinței, a fost audiat un raport privind implementarea POR Nord (2022-2024) în perioada ianuarie-august 2023. În acest context, Maria Prisacari, director ADR Nord, a prezentat în cadrul ședinței cele mai importante rezultate obținute de Agenție.

În raportul prezentat se arată că, în perioada vizată, ADR Nord a implementat nouă proiecte de infrastructură finanțate din FNDRL și un proiect de eficiență energetică finanțat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 66,7 mil. lei.

Proiectele implementate acoperă următoarele domenii de intervenție: dezvoltarea infrastructurii de suport pentru afaceri, dezvoltarea mediului antreprenorial, sporirea atractivității turistice, Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, Aprovizionarea cu apă și sanitație, Eficiența energetică a clădirilor publice.

Șefa ADR Nord a mai trecut în revistă un șir de alte rezultate obținute de Agenție în perioada de raportare, printre care: două note conceptuale depuse la concursuri de proiecte; actualizarea Programului de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028; definitivarea unui studiu de specializare inteligentă, aprobat anterior de către membrii CRD Nord; evaluarea post-implementare trei proiecte finanțate din FNDRL; acordarea suportului consultativ orașelor-poli de creștere și orașelor care dețin Programe de revitalizare urbană în vederea elaborării notelor conceptuale în cadrul apelurilor de proiecte lansate de Solidarity Fund PL în Moldova; cinci proiecte pe domeniul dezvoltării urbane, revitalizare economică și socială a orașelor, aprobate la nivel regional, și două proiecte aprobate la nivel de țară și incluse în Documentul unic de program; elaborarea unui raport de evaluare al Programului regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord pentru perioada 2017-2025; organizarea a cinci traininguri pentru reprezentanții mediului de afaceri; realizarea a 14 activități de consolidare a capacităților (cursuri de instruire, traininguri, seminare științifice) pentru specialiștii ADR Nord, autorități publice locale și alți actori regionali etc.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii regionali au aprobat raportul de evaluare a Programului regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord și au luat act de actualizarea POR Nord 2022-2024, precum și de finalizarea implementării măsurilor de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană. Astfel, din anul 2020, ADR Nord în colaborare cu GIZ Moldova a implementat cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană: trei proiecte de alimentare cu apă și sanitație și două proiecte de eficiență energetică în clădirile publice, cu o valoare totală de 234,7 mil. lei.

Ședința de constituire a CRD Nord de legislatura a IV-a a avut loc în data de 21 ianuarie 2020, la Bălți. CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord, în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri: cei 11 președinți de raioane, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al regiunii. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md