Nume
Parola
Vizualizări: 871
Directorul ADR Nord la Soroca Forum 2030: „Orașele-poli de creștere din nordul țării au potențialul să devină generatoare ale creșterii competitivității regionale”
Soroca, 9 Septembrie 2023 — Soroca Forum 2030, în calitate de platformă de cooperare și creștere durabilă pentru municipiul Soroca și întreaga regiune adiacentă, a avut loc vineri, 8 septembrie 2023.

Conceput să promoveze dezvoltarea economică urbană și locală, evenimentul a reunit circa 100 de participanți: autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de dezvoltare regională. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai orașelor, oameni de afaceri și investitori internaționali care doresc să dezvolte și să consolideze parteneriate sustenabile într-o societate orientată spre viitor.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova: „Mă bucur că astfel de evenimente cum este Soroca Forum 2030 se organizează și în regiunile țării, ceea ce înseamnă că lucrurile se mișcă spre bine. Noi vedem Soroca nu doar ca pe un pol de creștere, fiind parte a celor șase poli de creștere pe întreaga țară. În ultimii doi ani, încercăm să accelerăm toate proiectele de dezvoltare locală, regională, inclusiv pentru zona Soroca, dar și pentru zona de nord a țării. Prietenii noștri sunt în Uniunea Europeană, iar Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030.”

Steffen Lohmann, co-șef responsabil de cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Republicii Federale Germane la Chișinău: „Avem angajamentul de a oferi susținere poporului din Republica Moldova, ca prieten și partener, pentru a contribui la îmbunătățirea mijloacelor de trai ale acestora și pentru a susține eforturile Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Din 2021, Soroca a devenit unul dintre accentele pentru cooperarea dintre Germania și Republica Moldova, având în vedere polii de creștere, inițiativele autorităților din Republica Moldova. Orașul Soroca este văzut ca un factor important pentru dezvoltarea regională, deoarece doar orașele puternice pot să creeze comunități puternice, afaceri rezistente și astfel de orașe își pot îndeplini rolul de poli de creștere. Pentru aceasta orașele au nevoie de investiții în infrastructură, de dezvoltare, pentru ca acestea să devină atractive pentru afaceri și trebuie să-și asume un rol important în acest sens. Germania, alături de colegii noștri din Polonia, oferă susținere pentru ca polii de creștere din Republica Moldova să se dezvolte. Încercăm să oferim asistență și susținere oamenilor din Soroca, pentru ca ei să-și poată îndeplini viziunile pe care le au despre viitorul Sorocii.”

Karin Hoerhan, manageră de proiect „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, GIZ Moldova: „Soroca este un oraș cu un patrimoniu bogat. Suntem parteneri de cooperare cu Soroca din anul 2022 și suntem foarte mândri că putem să susținem Soroca în a-și valorifica potențialul său pe deplin, ca un pol de creștere, de dezvoltare economică. De la începutul cooperării noastre, anul trecut, deja am implementat mai multe activități care au contribuit la o infrastructură socială și educațională mai bună în Soroca. Suntem foarte recunoscători pentru faptul că avem aici o echipă atât de pasionată, dedicată în acest oraș, cu care putem lucra. Asta arată că guvernanța locală bună este, de fapt, unul din elementele-cheie ale dezvoltării și îmbunătățirii calității vieții în oraș și în regiune.”

Tomasz Horbowski, director de țară Solidarity Fund PL in Moldova: „Este foarte important că noi continuăm crearea rețelei de orașe din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Sunt bucuros că Solidarity Fund PL in Moldova colaborează cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în sfera acordării asistenței pentru dezvoltare Republicii Moldova. Este posibil de găsit soluții pentru probleme structurale, iar ceea ce este acum un vis poate deveni mâine realitate. Sper că acest concept de orașe-poli de creștere, care se regăsește în politica de dezvoltare regională a Republicii Moldova, va crește.”

Maria Prisacari, director, Agenția de Dezvoltare Regională Nord: „Sunt bucuroasă să particip la un eveniment atât de important cum este Soroca Forum 2030 – o inițiativă în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IX-a, eveniment prin care ne propunem să promovăm politica de dezvoltare urbană și rezultatele implementării acesteia. Politica de dezvoltare regională reprezintă astăzi o prerogativă națională și este implementată, în parteneriat, de către autoritățile administrației publice centrale și locale, instituții de dezvoltare regională, parteneri de dezvoltare - toate într-un parteneriat activ, împreună implementând proiecte și programe de dezvoltare regională. Dezvoltarea urbană reprezintă una din direcțiile strategice ale dezvoltării regionale. Rolul orașelor în dezvoltarea socio-economică a unui stat este de o importanță majoră. Deși orașele din Republica Moldova se confruntă cu provocări de ordin social, economic, de mediu, ele, totuși, au potențialul să devină motoare de dezvoltare regională și generatoare ale creșterii competitivității regionale.”

Programul forumului a inclus trei paneluri tematice, în cadrul cărora s-a discutat despre un șir de acțiuni prin care un oraș poate deveni atractiv, precum și despre diverse aspecte de dezvoltare economică locală și de dezvoltare urbană integrată. Pe durata evenimentului, producătorii locali și-au expus produsele în cadrul expoziției „Fabricat în Soroca”. Totodată, a fost desfășurată o expoziție a proiectelor de dezvoltare regională implementate în orașele din Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul primului panel al forumului, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, a relatat despre avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord, precum și despre rolul ADR Nord în calitate de instituție regională care implementează politici de dezvoltare regională în nordul țării pentru creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a Regiunii de Dezvoltare Nord, inclusiv prin consolidarea rolului și funcțiilor orașelor. În acest context, directorul ADR Nord a comunicat că, în perioada 2011-2023, în mediul urban din nordul țării au fost implementate 17 proiecte, în valoare totală de 398,14 mil. lei, dintre care 184,9 lei – din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și 213,3 mil. lei – din sursele Uniunii Europene. Cu aceste fonduri, au fost obținute următoarele rezultate: 115 km de rețele de apeduct construite / reabilitate; Zona Economică Liberă „Bălți” – conectată la utilități publice; Parcul Industrial „Edineț” – construit și conectat la utilități publice; Piața regională angro din Râșcani – construită; Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek” – creat; Incubatorul de Afaceri Soroca – renovat și amenajat; 3 clădiri publice renovate energetic (25.608,35 mp), 3 zone urbane revitalizate la Sângerei, Bălți și Ocnița; 2 obiective turistice reabilitate și amenajate în municipiile Bălți și Soroca.

Experiența internațională și cele mai bune practici au fost prezentate în cadrul subiectelor dedicate calității vieții și atragerea investițiilor, de către participanții din diverse țări și sectoare relevante. Mai mult ca niciodată, Soroca își va consolida rețeaua extinsă de orașe partenere și va deschide oportunitățile de dezvoltare a afacerilor și a vieții urbane.

Soroca Forum 2030 este o inițiativă a Primăriei municipiului Soroca, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), prin proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, implementat de GIZ Moldova, și al Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare - Asistența Poloniei, al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone prin Solidarity Fund PL în Moldova.

www.adrnord.md