Nume
Parola
Vizualizări: 721
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru s-a întrunit în cea de-a treia ședință ordinară din acest an
8 Septembrie 2023 — Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), a organizat cea de-a treia ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru. Evenimentul a avut loc la restaurantul Curtea de Piatră din Cotiujenii Mari, Șoldănești, și a reunit reprezentanți din cele 13 raioane ale Regiunii Centru.

Președintele CRD Centru, Ghenadi Mitriuc, președinte al raionului Ungheni, a prezidat ședința și a asigurat o atmosferă de dialog constructiv. În deschidere, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, a subliniat importanța modificării regulamentului consiliului și a îndemnat membrii să vină cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea funcționalității acestuia.

Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a salutat participanții și a mulțumit gazdei, doamnei Angela Comendant, membru al CRD Centru, pentru primirea călduroasă. Desfășurarea ședințelor ordinare în teritoriu a fost o inițiativă binevenită, sugerată de membrii CRD Centru în ședințele anterioare.

Agenda ședinței a inclus subiecte de importanță majoră legate de activitatea Agenției de Dezvoltare Regională și proiectele de dezvoltare regională din centrul țării. Reprezentanții agenției au prezentat principalele rezultate ale Programului Operațional Regional (POR) Centru în primul semestru al anului curent și au informat consilierii regionali despre actualizarea Planului de implementare a POR Centru 2022-2024.

Unul dintre aspectele cheie discutate a fost asigurarea durabilității proiectelor investiționale implementate în regiune. De asemenea, s-a abordat implementarea măsurilor de investiții finanțate în cadrul Acțiunii UE "Construcția infrastructurii de apă și canalizare și de eficiență energetică în clădirile publice".

În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe creșterea de capacități a potențialilor aplicanți, dar și pe aspectul de calitate al proiectelor tehnice elaborate și prezentate de către reprezentanții APL de nivel I și II la apelurile de proiecte. Aici, reprezentantul MIDR a îndemnat potențialii aplicanți să fie pregătiți cu idei de proiecte și documentație tehnică actualizată pentru ca atunci cînd vor apărea surse suplimentare de finanțare acestea să poată fi demarate cît mai curînd.

Consilierii au luat act de informațiile prezentate pe parcursul prezentei ședințe, votînd în unanimitate toate proiectele de decizie propuse.

Prezentările ședinței pot fi consultate la compartimentul de fișiere atașate acestui comunicat pe www.adrcentru.md

CRD Centru este o structură funcțională deliberativă la nivelul Regiunii Centru, având drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea documentelor regionale. CRD Centru întrunește reprezentanți din cele 13 raioane: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni.