Nume
Parola
Vizualizări: 921
Datorită cooperării, primarele multiplică rezultatele înregistrate!
25 Mai 2023 — Primara localității Bilicenii Vechi, Sângerei, Ala Guzun, împreună cu colegii său din administrația publică locală și reprezentanți ai instituțiilor publice au primit în vizită 20 de reprezentante ale administrației publice locale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova. În ultimii opt ani, de când la cârma primăriei din Bilicenii Vechi a venit Ala Guzun, această localitate este într-un continuu proces de dezvoltare, devenind tot mai atractivă pentru cei care s-au născut aici. Bilicenii Vechi a devenit a doua casă și pentru unii refugiați din Ucraina. Aici au cunoscut oameni primitori, care știu să împartă din puținul lor cu vecinii și prietenii noștri.
Primarele au aflat la Bilicenii Vechi mai multe informații despre participarea femeilor în procesele decizionale la nivel local și gestionarea crizei refugiaților, au cunoscut cum administrația publică din această localitate a făcut față crizei refugiaților și i-a ajutata să se integreze în comunitate, fiindu-le prezentate mai multe proiecte implementate ce au schimbat viața locuitorilor și refugiaților.
Reprezentantele administrației publice locale au vizitat obiectivele de menire social-culturală, economică, proiecte de infrastructură din localitate etc.
Un interes sporit au avut pentru Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), acolo unde cetățenii din Bilicenii Vechi, dar și refugiații stabiliți temporar aici cu traiul, au acces facilitat la diverse tipuri de documente și informații.
Un alt obiectiv atins a constituit vizitarea unui agent economic ce contribuie la crearea locurilor de muncă, dar și la dezvoltării localității. Taxa instituită în Bilicenii Vechi pentru amenajarea și întreținerea cimitirelor a constituit un alt subiect de interes pentru alesele locale.
Primara Ala Guzun a apreciat susținerea partenerilor Republicii Moldova care contribuie la realizarea unor asemenea vizite de studiu, dezvoltând astfel capacitățile autorităților locale în vederea multiplicării bunelor practici și încurajând femeile să se implice în procesele decizionale.
„Succesul din localitatea noastră ne demonstrează că poți înregistra rezultatele doar atunci când creezi parteneriate cu agenții economici, cu instituțiile din localitate și neapărat cu cetățenii care se implică în procesele decizionale", a explicat Ala Guzun.
Liuba Gobjilă este primara de Coșcodeni și a rămas impresionată de forța de muncă a colegei sale din Bilicenii Vechi, dar și de abilitatea de a câștiga și a implementa proiecte necesare pentru comunitate.
Veronica Cupcea este primară la primul mandat în comuna Sărătenii Vechi, Telenești și susține că în doar două mandate, colega sa Ala Guzun a reușit să realizeze nenumărate obiective. „Cred că succesul colegei noastre se datorează faptului că se dedică în totalitate activității profesionale, are susținerea familiei și a comunității și astfel reușește să aducă schimbare și bunăstare în Bilicenii Vechi. "
Violeta Vitu, primară de Ciuciuieni, Sîngerei, crede că toate colegele care au venit la Bilicenii Vechi au ce învăța de la Ala Guzun. „Foarte multe femei care sunt alese în calitate de primare nu neapărat au experiență în administrația publică locală. Avem noroc de colegi și colege care ne susțin și ne motivează, ne ajută cu un sfat sau cu o informație utilă și cooperând putem multiplica lucrurile bune care se realizează în localități.
Vizita de studiu este parte a proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare membre ale Rețelei femeilor din cadrul CALM" implementat în perioada 1 iulie 2021 – 31 mai 2023 de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu suportul financiar al Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) din Moldova și finanțat de Suedia.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă