Nume
Parola
Vizualizări: 1039
CALM alături de APL din Ucraina!
23 Martie 2023 — În perioada 21-23 martie, Delegația Republicii Moldova la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) participă la cea de-a 44-a Sesiune a Congresului. Războiul din Ucraina și solidaritatea autorităților locale din țările membre ale Consiliului Europei cu poporul ucrainean, alegerea primarilor prin vot direct, rolul autorităților locale și regionale în consolidarea democrației participative, viitorul Consiliului Europei, au fost printre temele de pe agenda evenimentului organizat la Strasbourg.

Președintele Delegației Republicii Moldova la CALRE, vicepreședinte al CALM, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu Președintele CALRE, Leendert Verbeek, precum și cu echipa de monitorizare și raportorii pentru Republica Moldova.

Ion Ceban a prezentat poziția oficială a CALM privind situația democrației locale din Republica Moldova. Poziția CALM a fost agreată anterior în interiorul asociației, președintele Delegației R. Moldova la CALRE fiind împuternicit să o prezinte la Strasbourg. Ion Ceban a vorbit despre progresele care s-au înregistrat, printre acestea fiind reinstituirea activității Comisiei Paritare, măsurile de descentralizare fiscală și de consolidare a autonomiei locale financiare, promovate de mai mult timp de CALM, dar și despre unele probleme actuale, cum ar fi salariile mici în APL și lipsa specialiștilor în acest domeniu, incertitudinea privind implementarea Strategiei de reformă a administrației publice, punerea pe umerii APL a poverii deciziilor centralizate de acordare a unor suplimente la salariu în mărime de 1300 de lei angajaților săi fără acoperire și suportarea costurilor inflației extrem de mari sau lacunele semnificative în procesul de înregistrare, delimitare și evaluare a proprietății publice și private. De asemenea, primarul general a prezentat și deficiențele în relația dintre orașul Chișinău și Guvern, pericolul existent în privința aprovizionării locuitorilor capitalei cu apă etc.

„Nota CALM pe care am transmis-o descrie colaborarea autorităților locale cu autoritatea centrală și aspectele care sunt necesare de a fi luate în calcul", a constatat Primarul General. Totodată, președintele delegației Republicii Moldova la CALRE a solicitat în plenul sesiunii delegarea de către CALRE a observatorilor la alegerile guvernatorului UTA Găgăuzia care vor avea loc la 30 aprilie, curent.

Delegația Republicii Moldova la CALRE a avut o întrevedere cu delegația Ucrainei. Părțile au făcut schimb de informații privind situația din cele două țări. Reprezentanții CALM și-au reiterat susținerea pentru colegii lor în lupta pentru apărarea libertății și a democrației.

De asemenea, Delegația Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a avut o întrevedere cu Delegația Olandei și secretarul Congresului. În cadrul acestei ședințe au fost abordate situația actuala din R. Moldova, stabilirea colaborării și parteneriatului la nivelul asociațiilor celor două țări și oportunitățile implementării proiectelor în domeniul democrației locale.

Rezultatele monitorizării alegerilor din Bosnia și Herțegovina, elaborarea strategiilor privind protecția mediului înconjurător, monitorizarea implementării Cartei Europene în România, rezistența orașelor și regiunilor în fața multiplelor crize, au fost, alte, subiecte în atenția participanților la cea de-a 44-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Atașat puteți găsi Nota CALM privind situația democrației locale din Republica Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă