Nume
Parola
Vizualizări: 1066
În orașul Rezina a fost îmbunătățit accesul cetățenilor la serviciile de canalizare
22 Martie 2023 — Locuitorii din Rezina beneficiază de condiții mai bune de trai, după ce au fost finalizate lucrările în cadrul proiectului moldo-slovac „Îmbunătățirea calității vieții cetățenilor or. Rezina: asigurarea accesului la sistemul de canalizare".

Miercuri, 22.03.2023, în contextul marcării Zilei Mondiale a Apei, la Rezina, a fost organizată Conferința de încheiere a proiectului sus menționat, în cadrul căruia au fost executate lucrări de construcție a sistemului de canalizare în oraș, pe o lungime de 3390 m. Activitățile proiectului au fost desfășurate în vederea susținerii locuitorilor orașului Rezina prin crearea condițiilor de conectare la sistemul de canalizare pentru 7,4% din populația orașului, ceea ce reprezintă 225 de gospodării sau aproximativ 900 de persoane. Acest rezultat ar permite un salt de la 61 la peste 68% din populația orașului cu acces asigurat la sistemul de canalizare.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ambasadei Slovaciei în Republica Moldova, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ADR Centru, Primăriei Rezina, Î.M. „Servicii Comunal-Locative" Rezina, precum și alți oaspeți interesați de domeniul alimentării cu apă și canalizare din aria proiectului.

În cadrul evenimentului, managerul de proiect a prezentat celor prezenți progresul înregistrat odată cu realizarea activităților din proiect și a ținut să accentueze importanța asigurării durabilității investițiilor făcute.

Reprezentanta Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Secretara de Stat în domeniul Dezvoltare Regională, Natalia Eremia, a punctat importanța suportului partenerilor de dezvoltare în asigurarea accesului la utilități publice de primă necesitate pentru locuitorii din regiune. „Asigurarea cu sisteme de apă și canalizare, este una dintre prioritățile ministerului la acest moment. Astfel, mulțumim partenerilor din Slovacia, care contribuie nemijlocit la îmbunătățirea indicatorului de acoperire a localităților din țara noastră cu acces la sisteme publice de apă și canalizare. Mizăm pe suportul Dstră și în continuare, pentru a aduce condițiile bune în fiecare gospodărie. "

Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a adus mulțumiri actorilor implicați în realizarea proiectului. „Mulțumim partenerilor din Slovacia pentru profesionalism și bune practici cu care se împărtășesc pe durata realizării activităților comune, atît în cadrul acestui proiect, cît și în toate celelalte pe care le-am realizat în parteneriat. Am învățat lucruri prețioase nu doar ce țin de lucrările de infrastructură, ci și la capitolul de conștientizare a populației cu privire la folosirea rațională a resurselor natural de apă".

Complementar activităților de infrastructură, în cadrul proiectului au fost realizate o serie de activități de conștientizare a populației cu privire la folosirea rațională a apei potabile și protecției îmbunătățite a solului, a apelor subterane și a râului Nistru. Populația a fost îndemnată să trateze responsabil mediul înconjurător prin utilizarea rațională a sistemului de canalizare.

Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 218 020 EUR, dintre care ODA Slovacă a acoperit suma de 198 200 EUR, iar Agenția de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok a cofinanțat proiectul cu 19 820 EUR.

Proiectele care se încadrează în măsura de aprovizionare cu apă și canalizare implementate de ADR Centru, instituție subordonată Ministerului Infrastructuri și Dezvoltării Regionale, vin să sporească accesul oamenilor la servicii și utilități publice de calitate și să crească bunăstarea locuitorilor.