Nume
Parola
Vizualizări: 4097
ADR Nord și ADR Moghilev impulsionează relațiile moldo-belaruse de cooperare investițională și comercial-economică
Bălți, 18 Martie 2021 — Impulsionarea relațiilor de cooperare investițională și comercial-economică dintre Republica Moldova și Republica Belarus a fost obiectivul unei întruniri online organizată joi, 18 martie 2021, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din Republica Moldova, în parteneriat cu filialele din Regiunea de Dezvoltare Nord ale Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, și Agenția de Dezvoltare Regională Mogilev din Republica Belarus. Este prima reuniune moldo-belarusă de acest fel organizată de ADR Nord și partenerii săi.

Agenda întrunirii moldo-belaruse, care a reunit peste 60 de participanți, s-a focusat pe expunerea perspectivelor de cooperare investițională și comercial-economică dintre mediul de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord (Moldova), și cel din Regiunea Mogilev (Belarus), precum și pe impulsionarea conexiunilor interregionale dintre reprezentanții mediului antreprenorial. Participanții la eveniment au avut posibilitatea să își prezinte profilurile economice. Ulterior, ADR Nord și ADR Mogilev urmează să faciliteze ulterioarele conexiuni de afaceri între părțile interesate.

În cadrul întrunirii online au ținut discursuri Maria Prisacari, șefa ADR Nord; Mihai Bîlba, vicepreședinte al CCI a RM; Ruslan Strahar, vicepreședinte al Comitetului executiv regional Mogilev; Tatsiana Alekseeva, reprezentantă a CCI din Belarus; reprezentanți ai mediului antreprenorial din cele două țări. Întrunirea a fost moderată de către Evgeny Yakimov, directorul ADR Mogilev, și Mihai Bîlba, vicepreședinte al CCI a RM.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a relatat despre avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Dezvoltare Nord, precum și despre rolul ADR Nord în calitate de instituție regională care implementează politici de dezvoltare regională în nordul țării. „Pe lângă implementarea proiectelor de dezvoltare regională, ADR Nord desfășoară multiple activități ce au menirea să impulsioneze dezvoltarea mediului de afaceri în regiune. Evident, o creștere economică continuă este imposibilă fără dezvoltarea micilor afaceri, datorită cărora se creează mii de locuri de muncă, se nasc idei și tehnologii din ce în ce mai avansate, sporind astfel competitivitatea regiunilor / țărilor. Iată de ce ne exprimăm încrederea că, în perspectivă, mediile noastre de afaceri vor dezvolta conexiunile pe care le-au stabilit astăzi și vor coopera reciproc avantajos”, a specificat șefa ADR Nord.

În context, Mihai Bîlba, vicepreședinte al CCI a RM, schimburile comerciale dintre Moldova și Belarus s-au înregistrat o tendință descendentă, din cauza crizei pandemice care a afectat economiile țărilor. Astfel, potrivit reprezentantului CCI a RM, în anul 2020 volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și Belarus a constituit circa 180 milioane de dolari SUA, în descreștere cu 15% față de anul 2019.

Pentru a-i familiariza pe antreprenorii din nordul Moldovei cu marfa și serviciile belaruse, șase companii din regiunea Mogilev cu potențial de export și-au prezentat online activitatea și produsele din domenii precum industrie grea, medicală, tehnică agricolă, alimentație etc. La rândul lor, cinci companii moldovenești și-au prezentat online profilurile economice și produsele precum tehnică agricolă, băuturi alcoolice, alimentație, textile etc.

Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova se caracterizează printr-un climat investițional favorabil și atractiv cu infrastructură de afaceri dezvoltată, care include: zone economice libere, parcuri industriale, incubatoare de afaceri, HUB-uri de afaceri, ce asigură toată infrastructura necesară activității antreprenoriale.

În cei peste zece ani de activitatea a sa, ADR Nord a organizat mai multe evenimente economice similare. Printre acestea sunt forumul de afaceri din octombrie 2020, organizat la Bălți și simultan în mediul online; forumul de afaceri din septembrie 2019, organizat la Edineț și la Bălți; forumurile economice internaționale din septembrie 2016 și din octombrie 2015 și forumul economic interregional moldo-român în martie 2012. La Forumul economic interregional moldo-român din 2012 au participat aproximativ 200 de oameni de afaceri și autorități centrale și locale, în mare parte din Regiunea Vest a României.

www.adrnord.md