Nume
Parola
Vizualizări: 2286
Maia Sandu către primari: „Oamenii vă ascultă, vă respectă și vă urmează”
15 Martie 2021 — Circa 70 de primari, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut la 12 martie o întrevedere în format online cu președintele Maia Sandu.

Președintele CALM Tatiana Badan a salutat deschiderea din partea instituției prezidențiale pentru dialog cu autoritățile publice locale și și-a exprimat încrederea că doar prin cooperare și consolidarea eforturilor pot fi soluționate problemele cetățenilor.

Președintele Maia Sandu a vorbit cu primarii despre criza politică și cea sanitară, subliniind că implicarea aleșilor locali pentru a opri răspândirea infecției este extrem de importantă. „Oamenii vă ascultă, vă respectă și vă urmează, iată de ce este necesar să vorbiți cu ei și să-i rugați să se protejeze.” Maia Sandu a accentuat necesitatea de a asigura acces la vaccin pentru cetățeni, menționând că există și raioane în care au fost administrate toate vaccinurile, dar și instituții medicale în care se atestă un procent mic de doritori de a se vaccina.

În altă ordine de idei, aleșii locali au vorbit despre necesitatea descentralizării și depolitizării fondurilor naționale, stoparea practicilor de deposedare a primăriilor de terenuri publice, tăierile ilicite a pădurilor, tergiversarea proceselor de judecată etc. De asemenea, mai mulți primari și-au exprimat îngrijorarea față de intenția grupului de lucru format de fostul premier Ion Chicu de a realiza reforma APL prin reducerea de zece ori a primăriilor.

Maia Sandu a opinat că nu este clar cine și-a asumat această reformă, nici dacă există vreo forță politică ce ar sprijini acest concept. „Înțeleg că nu a fost un proces participativ cu cei pe care reforma îi vizează. Reforma este necesară pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor și ca acestea să fie mai accesibile pentru cetățeni, inclusiv prin descentralizare și sporirea autonomiei locale.”

Problema gunoiștilor din Republica Moldova, soarta proiectului „Drumuri Bune”, lipsa resurselor pentru ca APL să poată contribui la realizarea anumitor proiecte, necesitatea de a finaliza proiectele începute, dar și de a oferi libertate APL să-și formeze echipa au fost, de asemenea, subiecte abordate de aleșii locali în cadrul întrevederii cu președintele Republicii Moldova.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a subliniat că Congresul Autorităților Locale din Moldova are soluții la majoritatea problemelor abordate de primari, este nevoie însă de o guvernare care va dori cu adevărat să țină cont de acestea.

Amintim că la 1 februarie, de Ziua autonomiei locale și a lucrătorului în administrația publică locală, a fost semnat un Acord privind edificarea și dezvoltarea parteneriatului între Președintele Republicii Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă