Nume
Parola
Vizualizări: 2843
Secretarul General adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi: „Accesul la fondurile de dezvoltare ale UE oferă APL din România un avantaj în plus”
11 Martie 2021 — Secretarul General adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi a făcut parte din delegația Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a vizitat în perioada 1-4 martie câteva orașe din România (Turda, Sibiu, Cluj, primăria sectorului 4 din București), pentru a vedea care este impactul funcției de administrator public în APL.

„Ne-am propus să analizăm rolul administratorului public, România fiind unul dintre statele care a implementat acest concept, inclusiv la nivel normativ. În cele câteva zile am reușit să vedem valoarea adăugată care o poate aduce un administrator public pentru autoritatea publică locală, pentru dezvoltarea comunității și cum o localitate se poate diferenția anume prin utilizarea acestei instituții a administratorului public”, a afirmat Adrian Ermurachi.

Întrebat dacă este nevoie de o asemenea funcție în APL din Republica Moldova, secretarul general adjunct al Guvernului a răspuns: „Cu siguranță, sunt elemente bune care ar putea fi examinate în îmbunătățirea cadrului nostru normativ, pentru a asigura o mai bună funcționalitate și a consolida autoritățile publice locale. Cred că perioada de pilotare în câteva primării din Republica Moldova ne va arăta cum putem să utilizăm acest instrument.”

Adrian Ermurachi a explicat că delegația CALM a vizitat orașe mari din România, inclusiv sectorul patru al municipiului București. „Toate aceste municipii au resurse importante, ceea ce le permite să se dezvolte. De asemenea, am remarcat că accesul la fondurile de dezvoltare ale UE le oferă un avantaj în plus.”

Vorbind despre autonomia locală pe care o au autoritățile locale din cele două state, secretarul general adjunct al Guvernului a fost de părere că sunt mai multe similitudini, iar nivelul de dezvoltare al orașelor din România nu este determinat de nivelul de autonomie locală ci, mai degrabă, de posibilitatea accesării fondurilor.

Adrian Ermurachi consideră că asemenea vizite de studiu sunt importante pentru schimbul de bune practici care pot fi preluate de Republica Moldova. „În același timp, este important de a identifica instrumente utilizate de aceste autorități publice locale pentru a asigura un confort mai mare cetățenilor, mai ales că unele dintre ele au costuri destul de reduse, dar care pot aduce valoare adăugată primăriei. Stabilirea de contacte între reprezentanții APL din Republica Moldova și România, a instrumentelor de cooperare pentru viitor sunt, de asemenea, foarte benefice.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă