Nume
Parola
Vizualizări: 2416
„EUROPA VIZUALĂ ACASĂ” | Perspectiva europeană a Republicii Moldova
Cahul, 30 Noiembrie 2020 — Atunci când privim înainte, ni se deschide o perspectivă. Iar când privim înapoi, aceasta este istorie.

Ceea ce a fost, știm. Iar ceea ce urmează, ni se arată în față.

Iată și o definiție simplă a perspectivei.

Perspectiva este ceea ce e pe cale de a se îndeplini în viitor.

Iată de ce perspectiva Republicii Moldova este europeană.

În anul 1994, Republica Moldova a semnat primul său acord cu Uniunea Europeană. Acordul de parteneriat și cooperare.

Peste un deceniu, în 2005, Moldova a semnat Planul de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În 2006, țara noastră a fost acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Acest fapt a deschis noi perspective în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În 2013, Republica Moldova a parafat „Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, iar în 2014 acesta a fost semnat.

De ce țara noastră a decis să parcurgă un astfel de drum anevoios și îndelungat pentru a ajunge să fie parte a unei uniuni de țări?

Ei bine, Uniunea Europeană are la bază democrația, multiculturalitatea, progresul și bunăstarea cetățenilor. Iar aceste principii sunt un model de dezvoltare spre care aspiră Republica Moldova.

De ce?

Pentru că datorită aplicării standardelor europene, în Moldova domenii precum educația, justiția, serviciile publice, producția de mărfuri – vor ajunge la un nivel înalt. Iar atunci și calitatea vieții se va

În același timp, Uniunea Europeană are un potențial masiv de investitori care pot să investească într-o țară cu perspectivă europeană.

La fel, piața europeană este un spațiu pe care produsele noastre îl pot cuceri.

Și la fel de important este că unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene este asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Pentru toate aceste motive și pentru atâtea și atâtea altele - importante pentru fiecare om – perspectiva Republicii Moldova este viitorul european.

Iar acest viitor se poate îndeplini atunci când împreună vom face ca lucrurile să semene cu cele europene.

Muncind. Studiind. Cercetând. Respectând. Inventând. Sau pur și simplu trăind demn. Ca în Europa.

Și atunci va fi nu doar ca în Europa. Ci chiar în Europa.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

VIDEO AICI: https://bit.ly/36jpP7t

* * *
Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa