Nume
Parola
Vizualizări: 71
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „În cazul plafonării taxelor locale, autoritățile locale vor trebui iar să stea cu capul plecat și mâna întinsă”
16 Octombrie 2020 — Învinuirea unor primari de către Ministerul Finanțelor că ar pune presiune pe agenții economici să achite taxe prea mari și din acest motiv s-a decis plafonarea taxelor locale este neîntemeiată. De această părere sunt aleșii locali care s-au întrunit în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM.

Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț a menționat că periodic are întâlniri cu oamenii din comună și la capitolul taxe locale niciodată nu au fost discuții contradictorii sau reproșuri din partea agenților economici.

„Noi cunoaștem foarte bine situația din localitate și ne străduim ca agenții economici să achite taxe care să nu-i afecteze. Dimpotrivă, chiar îi susținem ca să poată să se dezvolte, să angajeze oameni la serviciu, iar bugetele locale să aibă unele venituri.”

Potrivit alesului local, alte probleme îi preocupă pe oameni. „În cadrul întâlnirilor, cetățenii întreabă despre veniturile din bugetul local și sunt revoltați de faptul că nu putem beneficia, de exemplu, de toate impozitele pe care le achită posesorii de automobile din comunitate. Le explic că în bugetele locale ajung doar defalcări din toate aceste taxe. Dacă ar ajunge în buget toate taxele de la nivel local, evident că am avea mai multe posibilități, în dependență de regiune, de capacitatea agenților economici și a persoanelor care dispun de automobile în teritoriu.”

Maria Galiț crede că în cazul plafonării taxelor locale, autoritățile locale vor trebui iar să stea cu capul plecat, iar părerea acestora nu va mai conta. „Este revoltător acest lucru, nu noi, primarii, stabilim aceste taxe, ci de comun acord cu Consiliul local.”

Cât privește dorința unor autorități centrale de a plafona taxele în vederea diminuării riscului de coruptibilitate la nivel local, Maria Galiț a explicat că și în această perioadă de pandemie, anume aleșii locali sunt aproape de oameni. „Cetățenii nu au acces la serviciile medicale deoarece medicii de familie nu îi primește, noi trebuie să găsim soluții pentru fiecare și tot pe noi să ne considere corupți? Chiar este dureros acest lucru.”

Alesul local din Sărata Veche și-a îndemnat colegii primari să fie uniți și să nu admită plafonarea taxelor locale. „Am luptat atâția ani ca să putem beneficia măcar de unele drepturi. Și noi, cei din teritoriu, tot oameni suntem și în primul rând noi cunoaștem situația agenților economici din comunitățile noastre. Anume noi căutăm proiecte pentru ei, îi consultăm în diverse domenii, le spunem ce granturi sunt disponibile, pentru că înțelegem că odată cu ei murim și noi, indiferent dacă suntem din sate sau orașe.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă