Nume
Parola
Vizualizări: 3796
Locuitorii comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos vor beneficia de apă potabilă la robinet până la sfârșitul anului curent
Cuhureștii de Sus, Florești, 10 Septembrie 2020 — Încă aproximativ 5 mii din cei peste 10 mii de cetățeni beneficiari ai proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” vor avea apă potabilă de izvor la robinet, până la sfârșitul acestui an. Este vorba de locuitorii comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, raionul Florești, ultimele din cele 11 localități beneficiare ale proiectului, unde au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a unui sistem de alimentare cu apă, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Serviciul de alimentare cu apă va fi prestat de S.A. „Servicii Comunale Florești”.

Joi, 10 mai a.c., a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul celei de-a II-a etape a subproiectului de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Autorități centrale și locale, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, proiectanți și responsabili de construcția și montarea sistemelor de apeduct s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în conformitate cu prevederile legislației. Ulterior, membrii comisiei au semnat actele de recepție a sistemelor de apeduct. Până la organizarea recepției finale a acestora, urmează să fie luate în considerare observațiile fixate în actele de recepție, iar autoritățile publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești” - să-i informeze pe săteni despre importanța exploatării eficiente a sistemului de apeduct.

„Ne dorim ca satele din Republica Moldova să fie acele localități unde să vrei să trăiești. În afară de locuri de muncă, de ce mai avem nevoie la sate? De drumuri, de apă, de canalizare, de iluminare, gazificare, salubrizare. Dacă ne vom axa pe programele de stat, naționale, pe soluționarea acestor provocări, atunci într-adevăr în localitățile noastre rurale oamenii vor dori să trăiască. Acesta este unul din obiectivele noastre. Mă bucur că, în curând, oamenii din localitățile dvs. vor beneficia de apă potabilă la robinet”, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul evenimentului.

„Ne bucurăm că o bună parte dintre beneficiarii acestui proiect deja au acces la apă la robinet. Urmează ca și locuitorii comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos să beneficieze de apă la robinet până la sfârșitul anului curent. Accesul la apă potabilă și canalizare este o precondiție pentru o viață sănătoasă. În anul curent MADRM implementează 9 proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare cu finanțare din FNDR”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

La rândul său, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici. „Suntem la un pas de îndeplinirea celui mai important obiectiv: de a aduce apa potabilă în casele oamenilor. Alimentarea cu apă și sanitație este un important domeniu de intervenție atât la nivel regional, cât și la nivel național”, a remarcat directorul ADR Nord.

Inițial, subproiectul de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost divizat în două etape. Bugetul pentru Etapa I se cifrează la 14,49 milioane de lei, iar pentru Etapa II - 7,22 milioane de lei.

În cadrul Etapei I a subproiectului au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a rețelelor de distribuție a apei potabile în localitățile Nicolaevca, Unchitești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Țipordei. În aceste localități au fost montate 37.111 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 105 cămine de vizită, 22 hidranți antiincendiari, 4 reductoare de presiune, 1 stație de pompare, a fost construit 1 sistem de captare a apei de izvor, au fost montate 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare, au fost efectuate 13 treceri subterane (drumul regional G-39). Recepția la terminarea lucrărilor în cadrul Etapei I a subproiectului a avut loc la sfârșitul lunii mai 2020.

În cadrul Etapei II a subproiectului au fost montate 24.736 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 94 cămine de vizită, 14 hidranți antiincediari și 8 foraje dirijate orizontal.

În urma implementării integrale a proiectului, în cele 11 localități beneficiare au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a 114 km rețele de distribuție, 18,2 km rețele de aducție, 3 rezervoare de apă (V=50 m3 fiecare), 2 rezervoare de apă (V=350 m3 fiecare), 3 turnuri de apă (V=50 m3 fiecare), 2 sisteme de captare a apei de izvor, 6 sonde de captare a apei din râu și 4 stații de pompare.

Localitățile Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Proiectul a fost lansat la Băhrinești în august 2017. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 69.195.702 de lei, din care 30.172.012 de lei au fost alocați din sursele FNDR, iar 32.711.870 de lei reprezintă sprijinul financiar oferit prin intermediul ApaSan. Totodată, 6.311.820 de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuțiile populației beneficiare, administrațiilor publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Evoluția implementării proiectului poate fi urmărită pe site-ul ADR Nord.

www.adrnord.md