Nume
Parola
Vizualizări: 2630
Parlamentari din Comisia mediu și dezvoltare regională au efectuat vizite de monitorizare în Regiunea Centru
Ialoveni, 16 Iulie 2020 — Deputați din Comisia mediu și dezvoltare regională și consultanți ai Parlamentului Republicii Moldova monitorizează procesul de implementare a politicilor statului în domeniul dezvoltării regionale și protecției mediului. În acest context miercuri, 15 iulie, aceștia au efectuat un șir de vizite de documentare în Regiunea de Dezvoltare Centru, unde au continuat procesul de documentare despre progresele și deficiențele implementării politicii regionale. Membrii delegației parlamentare și-au propus astfel să faciliteze dialogul cu instituțiile regionale și locale, să identifice provocările de dezvoltare la nivel regional și să optimizeze efortul instituțiilor statului la toate nivelurile în sprijinirea dezvoltării echitabile și echilibrate pe tot teritoriul țării.

Vizita delegației parlamentare în RDC a început de la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru unde a avut loc o ședință privind realizările și perspectivele de dezvoltare a sectoarelor prioritare din domeniul dezvoltării regionale. Aici, directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a prezentat deputaților informații despre specificul activității Agenției și despre cele mai importante rezultate obținute în domeniul dezvoltării regionale în Regiunea Centru.

Totodată, directorul a informat membrii comisiei, despre proiectele care sunt în implementare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), dar și despre cele implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare. Tot aici, au fost amintite și relațiile de colaborare dintre ADR Centru și alte instituții de profil din țară și de peste hotarele ei.

Secretarul de stat în domeniul dezvoltării regionale și rurale din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a comunicat pentru membrii comisiei parlamentare că misiunea fiecărei instituții este de a asigura dezvoltarea durabilă și echitabilă în regiuni. Absolut necesară este intervenția autorităților în vederea modificării legislației în domeniu, actualizarea manualelor operaționale ale agențiilor de dezvoltare regională și ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. "La moment, efortul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este axat pe promovarea spre aprobare a unei noi Politici publice privind „Programul de dezvoltare urbană. De asemenea, sunt în proces de elaborare și aprobare noile principii de desfășurare a unui apel de propuneri de proiecte, ce urmează să fie lansat în anul curent", a mai adăugat oficialul.

Ulterior, membrii comisiei parlamentare au pornit în vizite de documentare la cîteva proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Centru. Prima locație a fost satul Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, acolo unde au fost executate lucrări de construcție a unei porțiuni de apeduct magistral în cadrul proiectului regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar, Ruseștii Noi (etapa II) și rețele de canalizare pentru or. Ialoveni". Proiectul are drept scop diminuarea discrepanței teritoriale prin asigurarea dezvoltării socio-economice echilibrate a localităților raionului Ialoveni. Astfel, modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, precum și dezvoltarea capacităților prestatorilor de servicii regionali, va contribui la creșterea nivelului de trai al populației din această zonă.

În a doua jumătate a zilei membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională au vizitat Conacul Manuc Bey din orașul Hîncești, acolo unde în ultimii ani au fost atrase mai multe investiții în vederea sporirii atractivității turistice a regiunii. Astfel, Conacul a fost restaurat prin realizarea a două proiecte de anvergură susținute financiar atît de Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR), cît și de UE în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. Restaurarea conacului va contribui la procesul de dezvoltare regională orientat spre sporirea atractivității turistice a raionului Hîncești, constituirea unor parteneriate regionale funcționale în scopul îmbunătățirii situației economice din regiune, prin dezvoltarea durabilă a potențialului turistic din zona raionului Hîncești și celor adiacente.

Documentarea delegației parlamentare s-a încheiat la Costești, Ialoveni, acolo unde au vizitat prima casă de procesare și ambalare a strugurilor din Republica Moldova care a fost inaugurată la sfârșitul anului 2015. Aceasta a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export". Proiectul a fost implementat de ADR Centru cu susținerea financiară a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și contribuția asociației de producători de struguri din regiune. Președintele Asocoației producătorilor de struguri, Bivol Iurie, le-a vorbit parlamentarilor despre provocările întîmpinate în procesul de implementare a acestui proiect, dar și despre necesitatea actualizării cadrului legal la capitolul de susținere a sectorului privat din domeniul agro-alimentar.

Deputații au fost însoțiți de secretarul de stat în domeniul dezvoltării regionale și rurale din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, șeful Direcției politici de dezvoltare regională, Malai Igor, reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) și consultanți ai Parlamentului.

Vizita membrilor Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului în Regiunea de Dezvoltare Centru a avut loc în contextul proiectului „Platforma de schimb privind Paragrafele de Dezvoltare Regională în Acordurile de Asociere Georgia, Moldova și Ucraina", cu suportul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de Agenția Germană de Cooperare Internațională (GIZ).