Nume
Parola
Vizualizări: 1606
Perspectivele e-guvernării locale din Republica Moldova - un domeniu de cooperare strategică între CALM și Agenția de Guvernare Electronică!
12 Iunie 2020 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Agenția de Guvernare Electronică (AGE) au organizat la 10 iunie sesiunea informativă online cu genericul „Servicii de Guvernare Electronică pentru Guvernele Locale”. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, Cancelariei de Stat, AGE, Programului Comunitatea Mea, Proiectul MĂ IMPLIC, proiectului EU4 Moldova și CALM.

Secretarul General Adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi a declarat că modernizarea serviciilor publice este extrem de importantă pentru societate, transpunerea serviciilor publice în format electronic devenind un imperativ al timpului.

Potrivit directorului AGE Iurie Țurcanu, E-guvernare înseamnă servicii publice electronice de calitate, procese de lucru interne performante și participarea cetățenilor în procesul decizional. „Vrem să construim o agendă de cooperare cu CALM ca să ajutăm APL să presteze servicii mai bune cetățenilor prin intermediul E-guvernării.” De asemenea, Iurie Țurcanu a specificat că scopul AGE și CALM este de a crea un concept despre cum trebuie să arate o municipalitate inteligentă, iar această platformă să fie să poată reutilizată de toate primăriile.

În acest sens, AGE a prezentat instrumentele ce au fost dezvoltate pe parcursul acestor ani, soluțiile tehnologice și regulile de utilizare a acestora pentru a accesa datele. Principiile schimbului de date, legalitatea, autenticitatea și responsabilitatea partajată în acest proces au fost alte subiecte abordate în cadrul evenimentului. De asemenea, au fost prezentate unele servicii digitale guvernamentale la care pot avea acces guvernele locale. Semnătura electronică și plățile electronice au fost, de asemenea, teme abordate în cadrul întrunirii.

MPAY este un alt serviciu prezentat ce facilitează încasarea plăților pentru serviciile publice, impozite, taxe și amenzi. Reprezentanții APL au putut să cunoască mai multe despre cum se realizează transferul plăților, ce servicii pot fi achitate de către APL, etc.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că acesta este un început foarte bun de colaborare cu AGE. „În contextul elaborării conceptului de reformă a APL, inițiativă asumată de CALM și Programul Comunitatea Mea, elementul de E-guvernare sau de municipalitate inteligentă este unul extrem de important.”

Potrivit expertului CALM Alexandru Morcov, APL pot deveni centre de prestare a serviciilor electronice, apropiind astfel serviciile de cetățeni. „Împărtășim aceleași idei cu AGE care, pe parcursul implementării în acești ani a mai multor soluții, a constatat că fără implicarea APL în acest proces, utilizarea la scară largă a serviciilor digitale de către cetățeni este foarte complicat de realizat. APL sunt un element-cheie în implementarea principiului ghișeu unic de prestare a serviciilor publice și în tot ceea ce înseamnă guvernare electronică națională”, a constatat Alexandru Morcov.

S-a convenit că asemenea evenimente vor mai avea loc pentru a asigura accesul APL la bazele și seturile de date deținute de către APC, dar și pentru a crea instrumentele necesare în cadrul APL pentru ca acestea să-și poată realiza sarcinile într-un mod mult mai eficient, utilizând tehnologiile informaționale și având acces la bazele de date centrale.

Atașat găsiți materialele/prezentările de la seminar, dar și video cu înregistrarea de la eveniment.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Video și prezentările din cadrul ședinței le puteți accesa la următorul link:
http://calm.md/libview.php?l=ro&idc=66&id=6223

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă