Nume
Parola
Vizualizări: 260
Peste o sută de specialiști în percepere fiscală s-au întrunit în cadrul unei ședințe online organizate de CALM!
5 Iunie 2020 — La 4 iunie a avut loc ședința online a Rețelei Profesionale a Specialiștilor în Percepere Fiscală din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au participat o sută de specialiști în percepere fiscală, reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, Agenției Servicii Publice, Cancelariei de Stat și experți ai CALM. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție problemele curente pe care le au perceptorii fiscali în activitate.

În special, participanții la ședință s-au referit la impedimentele în aplicarea programului SCITL-2. Regretabil, la momentul elaborării programului nu s-a ținut cont de sugestiile celor care îl aplică zilnic. Astfel, specialiștii în percepere fiscală au sugerat autorităților ca atunci când vin cu asemenea inițiative să lucreze mai intens cu cei care ulterior vor trebui să aplice aceste instrumente.

Alte subiecte abordate de această categorie de funcționari din cadrul APL au vizat mecanismele perceperii taxelor în cadrul autorităților publice locale, înregistrarea bunurilor imobiliare în condițiile în care din anul 2013 s-a trecut la un alt sistem de înregistrare iar mulți proprietari nu și-au ajustat informațiile privind bunurile imobiliare pe care le dețin. Au fost și subiecte ce vizează perceperea taxelor în cazul în care proprietarii unor imobile sau terenuri au decedat iar moștenitorii legali nu se grăbesc să intre în drepturi, dar și alte întrebări de ordin tehnic.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, acesta este un eveniment care ajută perceptorii fiscali, iar tehnologiile informaționale oferă posibilitatea interacționării mult mai rapide și mult mai eficiente între autoritățile publice locale și autoritățile centrale. „Este important ca acest gen de evenimente să se repete cu o anumită regularitate, necesitate dovedită și de faptul că evenimentul a durat mai mult de două ore, dar și de interesul manifestat de participanți."

Expertul CALM Viorel Gîrbu a mulțumim autorităților centrale pentru receptivitate și pentru oferirea răspunsurilor la întrebările adresate de către această categorie de funcționari din cadrul APL. Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat au promis să îmbunătățească programele informaționale pe care le gestionează și sunt utilizate în acest domeniu, în contextul în care specialiștii în percepere fiscală au abordat și acest subiect. „Și din acest motiv, acest gen de discuții sunt foarte utile, inclusiv pentru autoritatea centrală care, astfel află ce ar trebui să întreprindă pentru a perfecționa aceste instrumente", a concluzionat Viorel Furdui.

Video poate fi accesat la următorul link: https://tinyurl.com/ycfpql4p

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă