Nume
Parola
Vizualizări: 1485
Pandemia nu anulează autonomia sau ce măsuri întreprind autoritățile publice locale în contextul instituirii stării de urgență în RM!
2 Iunie 2020 — În noul număr al buletinului informativ „Vocea Autorităților Locale" prezentăm activitatea autorităților locale în această perioadă de pandemie, în contextul în care anume acestea, alături de medici și polițiști rămân în prima linie și depun un efort considerabil pentru a-i proteja pe cetățeni.

Această criză pandemică ne arată rolul incontestabil al autorităților locale și de ce este necesar de a avansa pe calea descentralizării și autonomiei locale, spune directorul executiv al CALM Viorel Furdui în articolul intitulat „Autoritățile locale, singure în fața pandemiei". Tot în noul număr al ziarului Vocea Administrației Locale aflăm care au fost acțiunile și inițiativele CALM pentru a susține autoritățile locale în această perioadă de criză.

Președintele CALM Tatiana Badan afirmă că autoritățile publice locale au reacționat prompt chiar dacă nu au avut echipament de protecție și au venit cu propriile măsuri de scăderea riscului de COVID-19. Articolul „Acest virus nu alege care este medic, primar, om simplu sau președinte de țară, el își face treaba lui" îl găsim la paginile 2-3 ale noii ediții a buletinului informativ.

În contextul în care la 27 aprilie s-au împlinit 10 ani de la instituirea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova și în această perioadă sute de primării din ambele state s-au înfrățit, iar autoritățile locale de la noi au beneficiat de susținere atât din partea colegilor lor români, dar și din partea autorităților centrale de la București, la paginile patru și cinci am publicat un interviu cu Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță în care sunt prezentate realizările care au devenit posibile și datorită cooperării APL din cele două state.

Tot în această perioadă de criză cauzată de răspândirea COVID-19 CALM a organizat pentru mii primari și funcționari din cadrul APL mai multe ședințe online cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, în care au fost abordate problemele cu care se confruntă autoritățile locale de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Despre organizarea lucrului la distanță și comunicarea online a fost conferința video organizată de către CALM și Programul Comunitatea Mea.

CALM atenționează că procesul de edificare a construcțiilor este blocat în majoritatea comunităților locale și solicită abrogarea Legii nr.3 sin 20.02.2020 sau instituirea unei perioade de tranziție până la momentul elaborării documentației actualizate de urbanism și amenajare a teritoriului pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din RM. Primarul comunei Vinogradovca, Taraclia Tatiana Țurcan explică cum au de suferit cetățenii și dezvoltarea comunităților din cauza unor asemenea legi necugetate și neconsultate. Două materiale la acest subiect găsim la paginile 8 și 9.

Lecturând pagina 12 vom cunoaște ce măsuri întreprind guvernele țărilor din Sud-Estul Europei pentru limitarea răspândirii COVID-19 și atenuarea efectelor acestuia, dar și care ar fi acțiunile urgente ce ar stimula economia Republicii Moldova .

Aflăm cum putem să „Întoarcem" satului natal ce am luat cu noi în lume din articolul privind implicarea băștinașilor ce și-au găsit rostul peste hotare în dezvoltarea localităților natale. 350 de băștinași din 20 de țări au pus bazele a 250 de inițiative locale în cadrul celor 35 de ședințe ale „PrO-Monitorilor cu drag pentru ACASĂ" – o campanie inițiată de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală". Mai multe detalii la pagina 22 a buletinului informativ.

La rubrica „Ai noștri, ca brazii", vă invităm să-i cunoașteți sau să-i redescoperiți pe primarul municipiului Strășeni Valentina Casian; primarul orașului Cricova Valentin Guțan; primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru; primarul satului Cărpineni Ion Cărpineanu; primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș; primarul satului Feștelița, Ștefan Vodă Nicolae Tudoreanu; primarul municipiului Ungheni Alexandru Ambros; primarul orașului Ștefan Vodă Vladislav Cociu; primarul de Puhăceni, Anenii Noi Veaceslav Plămădeală; primarul orașului Nisporeni Grigore Robu; primarul orașului Leova Alexandru Bujorean; primarul comunei Coșnița, Dubăsari Alexei Gafeli; primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov; primarul de Carahasani, Ștefan Vodă Oleg Ciobanu; primarul orașului Sângera Valeriu Popa; primarul comunei Sărata Veche Maria Galiț; primarul orașului Stăuceni Alexandru Vornicu; primarul satului Bălceana, Hâncești Iurie Păsat; primarul orașului Glodeni Stela Onuțu; primarul satului Săiți, Căușeni Valeriu Musteață; primarul satului Olănești, Ștefan Vodă Iurie Ostafii; primarul orașului Drochia Nina Cereteu; primarul orașului Fălești Alexandr Severin; primarul satului Slobozia Mare, Cahul Valentina Carastan; primarul orașului Râșcani Victor Bogatico; primarul satului Popeasca, Ștefan Vodă; primarul satului Horodiște, Râșcani Agulceana Scutelnic și primarul satului Pârjota, Râșcani Victor Garbuz.

Acestea, dar și alte subiecte de interes atât pentru administrația publică locală, cât și pentru toți cetățenii care vor să fie informați le găsim în noul număr al ziarului „Vocea Administrației Locale".

Ziarul poate fi accesat la următorul link: http://calm.md/libview.php?l=ro&idc=66&id=6201

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă