Nume
Parola
Vizualizări: 5810
Lansarea Coaliției locale în orașul Sângerei
Bălți, 24 Februarie 2020 — Vineri, 21 februarie 2020, în orașul Sângerei, a fost lansată coaliția locală pentru participare bugetară. Membrii coaliției doresc să sprijine procesul de elaborare și executare a bugetului local, să promoveze activismul civic și implicarea cetățenilor în soluționarea problemelor locale prin facilitarea colaborării dintre persoanele din localitate.

Prin activitățile sale, Coaliția își propune să motiveze autoritățile locale să sporească nivelul de deschidere și transparență bugetară; să îmbunătățească gradul de înțelegere în rândul populației a bugetului public local; să creeze un cadru prielnic care să asigure creșterea nivelului de implicare a cetățenilor în soluționarea problemelor locale și să promoveze rezultatele implicării în procesul bugetar în rândul cetățenilor.

În cadrul evenimentului, primarul orașului Sângerei, domnul Arcadie Covaliov, a menționat că „este foarte important în administrația publică locală să nu ascundem problemele, care există în orice localitate, dar să le rezolvăm și să fim deschiși cu cetățenii”.

Despre conceptul ”bugetare participativă” a vorbit domnul Vasile Grama, expert în cadrul proiectului. El a menționat despre problema care stă la bazele proiectului, și anume , implicarea scăzută a cetățenilor și societății civile în procesul bugetar, prezentând mai multe exemple de implicare a cetățenulor în bugetare participativă, însoțite de beneficiile aplicării acestei metodologii atât pentru cetățeni, cât și pentru administrația publică locală.

Totodată, expertul în planificare bugetară, domnul Victor Cotruță a încurajat comunitatea să se implice activ în această Coaliție, deoarece „reprezintă o adevărată oportunitate pentru fiecare locuitor din Sîngerei de a participa la soluționarea problemelor din comunitate”.

La eveniment au fost vociferate și așteptările cetățenilor, aceștia au apreciat faptul ca vor fi implicați în procesele decizionale ale comunității.
Domnul Radu Marandiuc, cofondatorul asociației obștești ”Sinergyhub” a menționat că „sectorul asociativ este principalul actor din comunitate, care are menirea să întărească capacitățile de comunicare și cooperare dintre administrația publică și cetățeni. Prin intermediul acestei Coaliții, sectorul asociativ poate lua parte în activitățile primăriei și să susțină primăria în rezolvarea problemelor locale”.

Coaliția locală din Sângerei este formată în prezent din 15 reprezentanți ai societății civile, sectorul privat, reprezentanţii din sfera culturii, sănătății, educație, dar și activiști civici. Coaliția este deschisă pentru a fi completată cu noi membri din localitate http://bugetulmeu.md

Astfel de Coaliții Locale vor fi create pe întreg teritoriu al Republicii Moldova (Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană), rolul cărora va fi de a interacționa cu autoritățile publice locale în vederea promovării și implementării instrumentelor de bugetare participativă și participare bugetară la nivel de comunitate.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Rodica FRECAUȚANU, Director Executiv AO „Caroma Nord”, partener regional nord.
Tel.: 079124353 | e-mail: caroma.nord.ngo@gmail.com
Radu MARANDIUC, AO ”Sinergyhub”, secretarul Coaliției Sîngerei.
GSM: 068288458 | e-mail: rmarandiuc@gmail.com.