Nume
Parola
Vizualizări: 4352
Proiecția filmului etnografic „Călărași – un ținut la poarta raiului” (cu traducere în limbaj mimico-gestual)
Chișinău, 21 Ianuarie 2020 — În data de 22 ianuarie 2020, începând cu orele 10.00, în incita Casei de Cultură a Asociației Surzilor din Republica Moldova va fi organizată proiecția specială a filmului etnografic „Călărași – un ținut la poarta raiului”, în traducerea în limbajul mimico-gestual. Proiecția de film va fi precedată de o discuție cu autorii filmului și echipa de creație. Acțiunea are menirea de a promova în rândul publicului patrimoniul cultural național, dar și formele de accesibilizare a operelor de cultură și artă pentru persoanele cu dizablități de auz. Limbajul mimico-gestual este „limba maternă” a 5000 de persoane cu dizabilități din Republica Moldova.

Filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului” este produs în anul 2018 de „SYMBOL MEDIA” (Moldova), fiind co-produs de Asociația Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema” și Hi-Fi Production (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.

Filmul este fi tradus în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu dizabilități auz. Traducerea filmului „Călărași - un ținut la poarta raiului” a fost realizată doamna Svetlana Gudumac, interpret în limbaj mimico-gestual la Televiziunea Națională M1 și TVR Moldova, Acest lucru a fost posibil grație proiectului „Dezvoltarea și popularizarea tehnicilor de audiodescripție a filmelor în Țările Partereriatului Estic”, implementat în Republica Moldova de Alianţa INFONET – partener național. Proiectul este administrat de Fundația „Human Doc” din Polonia (în parteneriat cu mai multe organizații non-guvernamentale din Georgia, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia și Moldova) și este implementat cu susținerea financiară a International Visegrad Fund.

Intrarea este liberă. Toți doritorii, în limita locurilor disponibile, sunt invitați la orele 10.00 la adresa: strada Vasile Alecsandri, nr. 1, municipiul Chișinău.