Nume
Parola
Vizualizări: 1833
Experții CALM împreună cu colegii lor din Sud-Estul Europei stabilesc priorități pentru dezvoltarea serviciilor de apă și sanitație!
24 Decembrie 2019 — În perioada 12-13 decembrie, la Belgrad, Serbia, experții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Alexandru Morcov și Ludmila Malai au participat în cadrul ședințelor tematice a grupului de experți în domeniul apei și sanitației a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei (NALAS). Este un eveniment important pentru CALM, Republica Moldova și celelalte țări din regiune deoarece au fost identificate obiectivele pentru perioada următoare pe care NALAS ar putea să le promoveze prin intermediul instrumentelor pe care le deține și să intervină în procesul de îmbunătățire a situației din domeniul apei și sanitației în țările-membre.

În cadrul evenimentelor organizate la Belgrad participanții au prezentat bunele practici din țările lor, dar și provocările în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

Ludmila Malai a explicat că pentru fiecare țară-membră este important de a împărtăși experiența proiectelor bune dar și a celor care nu au înregistrat succes. „Am constatat că în această regiune nu doar în Republica Moldova sunt carențe la capitolul aprovizionării cu apă potabilă de calitate și sisteme de sanitație. Multiple probleme se atestă în întreaga regiune din Sud-Estul Europei. Le-am analizat, dar și am stabilit în cadrul NALAS prioritățile pentru următorii doi ani, astfel încât prin implicarea noastră să putem identifica soluțiile comune pentru aceste țări."

Alexandru Morcov a prezentat realitățile din domeniul apei și sanitației din Republica Moldova, care sunt avantajele și dezavantajele, proiectele bune dar și cele nereușite. „În cadrul acestei reuniuni am înțeles că la multe capitole Republica Moldova înregistrează mai multe rezultate decât alte țări, inclusiv datorită inițiativelor CALM care au fost apreciate pe deplin de către colegii noștri din Sud-Estul Europei. Inventarierea și evidența obiectelor sistemelor de aprovizionare cu apă și sanitație, dar și tendințele CALM de a identifica noi soluții de sanitație pentru localitățile rurale au fost apreciate de către ceilalți experți."

Participanții la eveniment au opinat că doar prin schimb de experiență și eforturi comune putem avea un serviciu de apă și sanitație calitativ pentru locuitorii acestei regiuni, inclusiv pentru cei din Republica Moldova.

De asemenea, experții prezenți au avut posibilitatea de a cunoaște mai multe despre activitatea NALAS și a serviciilor sale.

NALAS este o reţea de asociaţii ale autorităţilor locale din sud-estul Europei creată la inițiativa Consiliului Europei. NALAS contribuie la dezvoltarea capacităților asociaţiilor şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de către acestea membrilor lor. NALAS promovează procesul de descentralizare în cooperare cu administraţia centrală şi organismele internaţionale, considerând că autonomia locală este un atribut cheie al procesului de tranziţie ce afectează ţările din Sud-Estul Europei. De asemenea, NALAS iniţiază şi implementează iniţiative regionale pentru membrii săi şi susţine asociaţiile să devină reprezentanţi viabili ai autorităţilor locale în relaţia cu administraţia centrală.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă