Nume
Parola
Vizualizări: 2576
Șantierul viitoarei piețe regionale angro din Râșcani, inspectat de specialiștii ADR Nord
Râșcani, 12 Iulie 2019 — Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, și reprezentanți ai Consiliului raional Râșcani, însoțiți de specialiști din cadrul Agenției, s-au documentat joi, 11 iulie a.c., despre procesul de implementare a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activităților neagricole în raionul Râșcani”, lansat în anul 2017 și finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Prin implementarea acestui proiect, autoritățile locale își propun să dezvolte infrastructura de afaceri regională pentru asigurarea comerţului eficient cu fructe și legume autohtone de calitate, în condiţii de igienă.

Până în prezent, în cadrul primei etape de realizare a proiectului au fost valorificați 9,24 milioane de lei din cei 16,94 milioane de lei alocați din sursele FNDR. Până în prezent, a fost construită o sondă arteziană, au fost executate lucrări de sistematizare pe verticală și de betonare a fundației, au fost montate carcasa metalică a frigiderului și panouri sandwich și instalate pardoseli din beton. Actualmente sunt efectuate lucrări de montare a etajerei din interiorul frigiderului și lucrări de construcție a drumului de acces.

Participanții la vizita de monitorizare a proiectului au constatat că, pentru punerea în funcțiune a frigiderului agricol, este necesară instalarea utilajului frigorific. De asemenea, este necesară efectuarea sistematizării pe verticală pentru construcția drumului de acces și a suprafeței pentru încărcarea camioanelor, iar pentru spălarea și procesarea produselor agricole este necesară atât montarea rețelelor electrice, rețelelor de alimentare cu apă și rețelelor de canalizare, cât și construirea unei stații de tratare a apelor și a unei stații de epurare. Lucrările enumerate fac parte din etapa II a proiectului, care, conform contractului de finanțare, urmează să fi efectuate de Consiliul raional Râșcani.

Părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au stabilit pașii următori în demararea etapei II de implementare și obținerea indicatorilor planificați prin punerea în funcțiune a frigiderului agricol. Cât privește lucrările din etapa I a proiectului, gestionate de ADR Nord, executarea acestora se va încheia către sfârșitul anului curent.

www.adrnord.md