Nume
Parola
Vizualizări: 1589
CALM a participat la constituirea Asociației de Dezvoltare Comunitară „Bazinul Nârnova”
26 Aprilie 2019 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în persoana directorului executiv Viorel Furdui și vicepreședintelui Gheorghe Răileanu, primar al orașului Cimișlia a participat miercuri, 24 aprilie, la Nisporeni, la ședința de constituire a Asociației de Dezvoltare Comunitară „Bazinul Nârnova”. Obiectivul instituirii asociației este de a implementa un model de gestionare a resurselor de apă care să îi implice pe toți actorii și care, prin intermediul unei intercomunități, să definească bazele unei strategii la nivelul teritoriului bazinului Nârnova, să permită ameliorarea calității apelor de suprafață, dar și asigurarea pentru circa 80% din populație a accesului la sistemele de aprovizionare cu apă potabilă și pentru 65% din populație a accesului la serviciile de sanitație. Asociația de Dezvoltare Comunitară „Bazinul Nârnova” reunește mai multe primării din raioanele Nisporeni și Hâncești. Proiectul este implementat de către o asociație neguvernamentală din Franța, condusă de Antonela Cognalate și se bazează pe experiența franceză în ceea ce privește asigurarea unor servicii de aprovizionare cu apă și sanitație, având la bază relația de cooperare între comunitățile locale, reprezentate de către primari.

Potrivit directorului executiv al CALM, acesta este un model nou pentru Republica Moldova, care se aliniază la alte forme cunoscute de atragere a investițiilor și prestare a serviciilor, precum este cooperarea inter-municipală și așa-numita abordare Leader, în baza cărora se creează grupurile de acțiune locală. „Este un model aplicabil în țările cu o structură teritorială fragmentată, prin această formă se încearcă unificarea eforturilor mai multor primării de a furniza anumite servicii, precum aprovizionarea cu apă, administrarea deșeurilor etc.”

CALM a fost solicitat să prezinte propria viziune privind această inițiativă. Reprezentanții CALM au atras atenția organizatorilor referitor la necesitatea contribuției tuturor actorilor implicați în acest proces. „CALM a susținut integral această inițiativă, am văzut cum aceasta funcționează în diverse țări, precum Franța, Slovacia, Cehia, state cu un teritoriu administrativ fragmentat, dar care au reușit să soluționeze problema prestării pentru cetățeni a serviciilor de apă și sanitație, anume prin astfel de forme de cooperare între localități mai mici sau mai mari”, a menționat Viorel Furdui.

În cadrul ședinței, reprezentanții CALM și-au manifestat disponibilitatea de a se implica în procesul de modificare a legislației în acest domeniu, deoarece s-a constatat că pot apărea anumite probleme în ceea ce privește înregistrarea, funcționarea și finanțarea acestor asociații.

De asemenea, reprezentanții CALM i-au informat pe cei prezenți despre faptul că în cadrul Congresului există un serviciu destinat prestatorilor serviciilor de aprovizionare cu apă și sanitație SOMAS și și-au exprimat deschiderea privind susținerea asociației prin asistența necesară, dar și tuturor celor care vor participa în cadrul acestui proces de îmbunătățire a serviciilor de apă și sanitație. Totodată, reprezentanții CALM au menționat că această formă de cooperare ar putea fi una benefică nu doar pentru această regiune, dar și pentru alte zone ale Republicii Moldova și au declarat că sunt gata să pună umărul la promovarea acestui model.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă