Nume
Parola
Vizualizări: 2073
Simpozion științifico-practic internațional la Bălți, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Directorul ADR Nord: „Cu USARB avem un parteneriat de durată și de mare succes”
Bălți, 29 Septembrie 2016 — Simpozionul științifico-practic internațional „Competitivitatea regională bazată pe cercetare, inovare şi transfer tehnologic”, desfășurat joi, 29 septembrie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a dat startul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Simpozionul a reunit peste 120 de participanți: oameni de știință, autorități, invitați de peste hotare și studenți.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Filiala Bălți a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, în parteneriat cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare, Royal HaskoningDHV și Zona Economică Liberă „Bălți”.

În mesajul său de la inaugurarea lucrărilor Simpozionului, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că un rol important în creșterea competitivității Regiunii de Dezvoltare Nord o are existența instituțiilor superioare și medii de învățământ și a celor profesional-tehnice, care servesc în calitate de o excelentă bază pentru dezvoltarea resurselor umane, cu impact asupra dezvoltării economice a întregii regiuni, precum şi existenţa centrelor de cercetare specializate, care oferă o platformă necesară pentru asigurarea dezvoltării şi aplicării noilor tehnologii în producere.

„Dezvoltarea instituțiilor educaționale superioare și medii de specialitate, precum și consolidarea infrastructurii regionale de cercetare, inovare și transfer tehnologic va impulsiona şi accelera dezvoltarea regiunii, care, în final, va condiţiona îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, va crea premize pentru atragerea investiţiilor şi dezvoltarea afacerilor în regiune”, a specificat directorul ADR Nord.

În acest context, directorul ADR Nord a menționat cât de important este parteneriatul ADR Nord cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. „Este un parteneriat de durată și de mare succes. În luna noiembrie curent se vor împlini cinci ani de când am încheiat Memorandumul de colaborare între Universitate și Agenție. Pe parcursul ultimilor ani, am organizat împreună toate cele patru ediții ale Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, precum și o serie de conferințe, seminare, mese rotunde, traininguri. Cercetătorii universității au elaborat diverse studii privind domeniile prioritare dezvoltării regionale. De asemenea, cadrele universitare au fost implicate în proiecte comune. Un succes al nostru comun a fost Strategia Regiunii de Dezvoltare Nord pentru perioada anilor 2016-2020, document elaborat cu suportul experților din cadrul Universității. Colaborarea continuă și noile realizări ale noastre, sunt convins, va contribui esențial la dezvoltarea regiunii și a țării”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Totodată, într-o prezentare despre cercetare, inovare și transfer tehnologic, înțelese ca provocări pentru dezvoltarea regională, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a referit și la proiectul „Crearea în municipiul Bălți a centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”, cu un buget estimativ de circa 17 milioane de lei, depus în cadrul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Odată ce va fi selectat în cadrul Concursului menționat și va obține finanțare din FNDR, proiectul va contribui la creșterea competitivității economice regionale prin promovarea cercetării, inovării și transferului tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord, a precizat directorul ADR Nord.

După deschiderea solemnă a lucrărilor Simpozionului, participanții la eveniment s-au divizat în mai multe grupuri pentru a continua lucrările în cadrul a trei activități: Colloquia professorum „Tradiție și inovare în cercetarea științifică", ediția VI, dedicată Anului Profesorul Nicolae Filip; Conferința națională cu participare internațională „Știința în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective”, dedicată aniversării a 70 de ani de la constituirea instituțiilor de cercetare științifică din Moldova, 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, 10 ani de la întemeierea Filialei Bălți a Academiei de Științe a Moldovei; și Conferința regională „Guvernanța regională: principii, modele și instrumente de suport”.

Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a, este organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare a Austriei, Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România). Evenimentul se va desfășura în perioada 26 septembrie - 22 octombrie 2016, în mai multe localități din nordul Republicii Moldova.

www.adrnord.md