Nume
Parola
Vizualizări: 4413
Suntem oare noi, tinerii susținuți de către stat ca să ne creăm un viitor acasă?
17 Mai 2016 — În ultimii ani, Republica Moldova depune un efort în procesul de apropiere către standardele Uniunii Europene şi integrare europeană. Dar, aceasta este o aspirație pe termen lung, pentru că mai întâi de toate țara noastră va trebui să creeze un cadru deschis şi democratic de participare şi de luare a deciziilor agreate de toată populaţia ţării pentru a asigura prosperitate tuturor cetățenilor.
Acordul de Asociere semnat între UE și R. Moldova la 24 iunie 2014, ziua, care a devenit una istorică pentru țara noastră, antrenează R. Moldova în procesul de cooperare europeană și realizarea reformelor democratice, care ar contribui la dezvoltarea ei.
Cu scopul de a implica tot mai mult tinerii în procesul de monitorizare a punerii în aplicare a Acordului de Asociere, pe 15 mai 2016, reprezentanții societății civile, Centrul Național de Mediu în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Consiliul Național al Tineretului din R. Moldova (CNTM) și Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic au organizat Forumul Tinerilor ,,Creează-ți viitorul acasă’’. Evenimentul a fost organizat în Mun. Chișinău, la Sala de Conferințe Summit Events şi a întrunit 150 de tineri din diferite raioane ale țării, care au avut oportunitatea de a-și exprima ideile în prezența tuturor invitaților și în special ai persoanelor direct implicate în procesul de realizare a reformelor: Vladimir Cebotari- Ministrul Justiției al R. Moldova, Andrian Delinschi- Viceministrul Mediului și Călin Negură- Șeful Direcției Generale Securitate și Eficiență Energetică a Ministerului Economiei.
De asemenea, au luat parte și reprezentanții partenerilor de dezvoltare care sprijină semnificativ Republica Moldova în procesul de integrare europeană- E.S. Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE în Moldova, E.S. Robert Kirnag, Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău.
În cadrul evenimentului s-au discutat subiecte care vizează implementarea Acordului de Asociere UE-RM la capitolele “Justiție, libertate şi securitate”, “Cooperare Energetică” și “Mediul”. Tinerii au avut posibilitatea să se afirme în cadrul celor 3 ateliere de lucru orientate spre capitolele din Acordul de Asociere menţionate mai sus. În urma lucrului în echipă din cadrul atelierelor, tinerii au elaborat 3 declarații pe promovarea implementării capitolelor din Acordul de Asociare menţionate mai sus. Aceste declarații includ de fapt dorințele tinerilor și activitățile care ar putea grăbi procesul de implementare a reformelor din cadrul AA. Declarațiile tinerilor vor fi prezentate în cadrul Forumului Societății Civile, care urmează să fie organizat în această toamnă, cu participarea reprezentanților societății civile, Guvernului și a Parlamentului R. Moldova, cu scopul de a favoriza punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Implementarea reformelor ar fi motivația principală care ar determina tinerii să rămână acasă, să-și creeze viitorul aici și să contribuie la dezvoltarea țării. Tinerii au conştientizat faptul, că implementarea Acordului de Asociere va crea locuri de muncă, va deschide noi oportunităţi pentru tineri şi va îmbunătăţi condiţiile locale pentru a aduce mai multe investiţii străine la noi în ţară.
Dacă statul și-ar îndeplini obligațiile și ar funcționa conform standardelor europene democratice, atunci nici fluxul de tineri care părăsesc țara pentru un viitor mai bun n-ar fi atât de mare. Avem tineri activi, ambițioși, tineri care vor să rămână acasă, lângă cei dragi, dar din cauza că nu pot identifica perspective de dezvoltare aici – pleacă de acasă. ,,Să rămân sau să plec? Ce-mi poate oferi acest stat?’’ Sunt doar câteva întrebări care ar trebui să-i neliniştească pe funcţionarii de stat din ţara noastră.
Tinerii sunt generația viitorului, de aceea implicarea lor este foarte importantă și necesară pentru prosperitatea întregii țării. Astfel, organizatorii evenimentului vor desfăşura mai multe evenimente de acest gen pentru tineri în scopul creării unui nucleu de tineri activi care vor fi implicaţi de rând cu societatea civilă în procesul de monitorizare a Acordului de Asociere şi organizare a acţiunilor care ar sprijini implementarea acestuia. Declaraţiile tinerilor vor putea fi accesate din data de 23 mai pe pagina web www.environment.md
Pentru mai multe detalii persoana de contact este Ina Coşeru, Centrul Naţional de Mediu (079817448, ina.coseru@environment.md ).
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului ,,Monitorizarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE de către societatea civilă’’, proiect finanțat de către fundația National Endowment for Democracy (NED)