Nume
Parola
Vizualizări: 1897
Memorandum de înțelegere pentru îmbunătățirea accesului populației la apă de calitate, semnat de MDRC
Chișinău, 27 Aprilie 2016 — Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, împreună cu ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, și Simone Giger, director de cooperare al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, au semnat joi, 27 aprilie a.c., un Memorandum de înțelegere în vederea realizării fazei III a Proiectului „Apă și sanitație (ApaSan) în Republica Moldova”.

Documentul prevede asigurarea condiţiilor adecvate pentru implementarea cu succes a unei noi etape a proiectului, obiectivul lui fiind îmbunătăţirea accesului durabil al populației rurale din Republica Moldova la apă potabilă de calitate și sanitație.

În cadrul ceremoniei de semnare a documentului, ministrul Vasile Bâtca a reiterat importanța cooperării în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru populația din mediul rural și asigurării serviciilor de calitate.

„Asigurarea unor condiții mai bune pentru cetățenii țării, în special în domeniul apă și sanitație, constituie una din prioritățile politicii de dezvoltare regională și un angajament ferm asumat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Accesul la servicii moderne și de calitate poate fi asigurat doar cu eforturile comune ale ministerelor interesate și cu susținerea partenerilor de dezvoltare. Astfel, cooperarea între instituții este esențială”, a precizat ministrul Vasile Bâtca.

De asemenea, oficialul a specificat importanța extinderii proiectului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, menționînd că realizarea proiectului va reduce disparitățile regionale.

În această ordine de idei, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a precizat că pentru a asigura accesul populației din toate localitățile țării la apă de calitate și sanitație adecvată sunt necesare mari investiții în domeniu. Actualmente, sectorul în cauză necesită investiții de circa două miliarde de euro.

Totodată, în discursurile sale, miniștrii au mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat și pentru colaborarea eficientă, inclusiv pentru disponibilitatea de a susține financiar realizarea proiectelor concrete.

Pe parcursul următorilor 4 ani, perioada derulării fazei III a proiectului, vor fi întreprinse activități de planificare sectorială, diseminare a bunelor practici la nivel național și raional și vor fi implementate proiecte comune de alimentare cu apă / sanitație. Valoarea totală al fazei III a proiectului ApaSan constituie circa 8 milioane de franci elvețieni, din care 1 milion de franci constituie contribuția Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA).

www.adrnord.md