Nume
Parola
Vizualizări: 3441
Experiența țărilor Visegrad în dezvoltarea orașelor din R. Moldova
28 Februarie 2015 — Experți din țările Visegrad și-au dat întâlnire la Odesa la conferința finală a proiectului „Black Sea Regional Development Network- Rețeaua Mării negre de Dezvoltare Regională”, organizat în parteneriat cu organizațiile „Top – kaya” din Ucraina, „CDA XXI” din Georgia și cu organizațiile din țările Visegrad, implementat de Centrul CONTACT.
Participanții conferinței au deveni experții din țările Visegrad – Ungaria (International Centre for Democratic Transition), Polonia (Development Politicy Foundation), Slovacia (Pedal Consulting), Cehia (Europeum), reprezentanții autorităților centrale și locale și ONG-uri din Georgia și R. Moldova, reprezentanți ai autorităților locale din sudul Ucrainei și ONG-urilor ce activează în domeniul dezvoltării regionale. La eveniment au luat parte peste 80 de personae.
Proiectul BRD-NET a derulat în 3 țări din regiunea Mării negre, care fac parte din programul Parteneriatului Estic – (Ucraina, R. Moldova, Georgia). Principalul obiectiv al proiectului s-a axat pe dezvoltarea abilităților participanţilor de atragere a expertizei europene și a resurselor financiare în proiecte de dezvoltare regională.
În Ucraina orașele pilot au fost Balta (regiunea Odessa), Voznesensc ( regiunea Nicolaev), Golaia Pristani, Ghenicesc, Novaia Kahovka (regiunea Herson). În Republica Moldova activitatea proiectului a acoperit orașele Tvardița (raionul Taraclia), Anenii Noi (raionul Anenii Noi), Cahul (raionul Cahul). În Georgia activitățile au avut loc în oraşele Terjola și Samtredia (regiunea Imeretia).
Proiectul a fost realizat de Centrul de Dezvoltare Regionala Top- Kaya în parteneriat cu Centrul CONTACT din R. Moldova și Centrul de Dezvoltare a Educației din Georgia.
În fiecare din cele 10 orașe pilot ale proiectului au fost desfășurate “Dialogurile cu partenerii” – întruniri între reprezentanții ONG, autorităților și businessului care au identificat cele mai stringente probleme locale, dezvoltînd parteneriate pentru găsirea unei soluţii viabile.
În timpul dialogurilor au fost identificare grupele de dezvoltare regională care au organizat până la 6 întruniri cu scopul analizei problemelor orașului și găsirea căilor de soluționare în conformitate cu structura proiectului.
La eveniment au luat parte și reprezentați ai Ministerului Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
Experții Visegrad au ținut master class-uri ce au vizat abordările în atragerea fondurilor europene, experiența cehă, dezvoltarea ideilor de proiect pentru a identifica necesitățile beneficiarilor și grupurilor țintă, matricea logică în scrierea proiectelor, elaborarea unui buget și specificul managementul proiectelor europene. O atenție deosebită s-a atras conceptului de parteneriat.
Coordonatul proiectului din partea Centrului CONTACT, Aleona Veselovscaia a făcut prezentarea proiectului realizat în oraşelor din Republica Moldova.
“Problemele identificare în oraşele din RM au fost comune cu cele din Georgia şi Ucraina. Oamenii îţi doresc şi aici infrastructură mai bună, dezvoltarea unor instituții de menire culturală și educațională, un mediu sănătos. Parteneriatele şi spiritul de iniţiativă a făcut realizabile aceste idei de proiect, de care are nevoie fiecare localitate din ţara noastră”, a declarat Aleona Veselovscaia, coordonator de program “Consolidarea capacităţilor societăţii civile în Moldova”, al Centrului CONTACT.
Informația integrală despre proiect o puteți găsi pe brd-net.org.
Persoana de contact Aleona Veselovscaia, coordonator de programe, Centrul CONTACT, 022 23 39 48