Nume
Parola
Vizualizări: 3569
Minorilor deținuți în instituțiile penitenciare nu le este asigurată pe deplin realizarea dreptului la învăţătură.
Chișinău, 20 Ianuarie 2015 — Minorilor deținuți în instituțiile penitenciare nu le este asigurată pe deplin realizarea dreptului la învăţătură,asta deşi Constituția Republicii Moldova garantează că învățămîntul liceal, profesional și cel superior de stat este egal accesibil tuturor, pe bază de merit.

Aceste şi alte constatări au fost făcute de angajaţii Serviciului protecţia drepturilor copilului al CpDOM, care au monitorizat implementarea Art. 35 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova în instituţiile penitenciare în care sunt deţinuţi condamnaţi minori. În acest scop au fost vizitate penitenciarele nr. 5, 10, 11, 13, în care se află deținuți/condamnați minori (http://www.ombudsman.md/sites/default/files/rapoarte/raport_tematic_educatia_in_peniteniarele_pentru_minori.pdf).
Funcţionarii CpDOM au discutat cu minorii, angajații instituțiilor penitenciare, managerii instituțiilor de învățămînt, care au deschis clase de instruire generală a deţinuţilor minori din penitenciarele afiliate instituţiilor de învăţămînt din raza dislocării acestora.
Pe marginea vizitelor efectuate s-a stabilit că deținuții absolvenți ai ciclului gimnazial și cei care la momentul reținerii și arestării studiau la ciclul liceal nu pot să-şi continue studiile. Asta deoarece instituțiile de învățămînt asigură doar treapta de învățămînt general obligatorie.
S-a constatat de asemenea că procesul educaţional nu este monitorizat de instituția de învățămînt afiliată instituției penitenciare. Orarul și obiectele de studii predate deținuților minori variază de la o instituție la alta, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educației nr. 679 din 04 iulie 2013.
Analizînd dispoziţiile directorilor instituțiilor de învățămînt afiliate penitenciarelor, s-a mai constatat că o mare parte a disciplinelor școlare nu sînt predate deținuților minori. Se întîmplă pentru că numărul de ore este stabilit fără a se ține cont de Planul-cadru elaborat de Ministerul Educației.
O altă concluzie este că în cadrul izolatoarelor de detenție preventivă nu se pune accent pe instruirea vocațională a deținuților minori, deoarece aflarea adolescenţilor în instituția penitenciară este de scurtă durată. Minorii nu întotdeauna sînt asiguraţi cu manuale, materialele didactice necesare procesului educaţional.
După examinarea dosarelor deținuților, s-a mai descoperit că unii minori s-au aflat în izolatoarele de detenție preventivă perioade îndelungate de timp - de pînă la 450 zile.
În vederea ameliorării situaţiei atestate, Serviciul protecţia drepturilor copiilor al CpDOM a formulat mai multe recomandări care vor fi expediate autorităţilor de resort.
Potrivit legislaţiei naţionale, procesul de instruire şi educaţie în Republica Moldova este asigurat tuturor, inclusiv condamnaţilor, aspect reglementat în Codul de executare al Republicii Moldova nr. 443-XV din 24 decembrie 2004. Totodată art. 240 alin. (1) din Legea cu privire la sistemul penitenciar nr. 1036 din 17 decembrie 1996, art. 11 alin. (13) prevede că „în penitenciare se organizează în mod obligatoriu învăţămîntul secundar general al condamnaţilor”.