Nume
Parola
Vizualizări: 3641
Masa rotundă „Mecanisme de combatere a violenţei domestice în Republica Moldova, probleme şi soluţii”
Chișinău, 25 Noiembrie 2014 — Oficiul Avocatului Poporului, Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane (CAP) pledează pentru semnarea şi ratificare de către Republica Moldova a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, intrată în vigoare de la 1 august anul curent.

Despre aceasta s-a anunţat în cadrul Reuniunii „Mecanisme de combatere a violenţei domestice în Republica Moldova, probleme şi soluţii”, desfăşurată astăzi, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, la Centrul moldo-coreean de Informare şi Acces din Chişinău. Întrunirea în cauză a totalizat activităţile din cadrul Campaniei “Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”, lansată de CpDOM, Promo-LEX şi CAP pe 15 octombrie curent. IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a fost partenerul media al Campaniei.

Reuniunea a întrunit 35 de participanţi- reprezentanţi ai Aparatului Parlamentului, ai Procuraturii Generale şi Inspectoratului General de Poliţie, ai unor direcţii raionale de asistenţă socială, ai 11 centre de reabilitare a victimelor violenţei în familie, ai mai multor ONG-uri care activează în domeniul promovării drepturilor femeilor. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şeful Oficiului UN Women Moldova, Ulziisuren Jamsran, reprezentanţi ai OSCE, Misiunii Consiliului Europei în Moldova.

Participanţii la întrunire au discutat multiaspectualproblema eficienţei mecanismelor existente în ţara noastră de prevenire şi combatere a violenţei în familie, de protecţie a victimelor acesteia. Astfel, în cursul reuniunii, juriştii CpDOM Gheorghe Bosîi şi Svetlana Mironova au prezentat informaţii privind dificultăţile evidenţiate la cele 7 întilniri cu poliţiştii de sector din raioanele Cimişlia, Comrat, Basarabeasca, Floreşti, Cahul, Taraclia, Vulcăneşti. Despre rolul poliţistului de sector în protecţia victimelor violenţei în familie, problemele existente în aplicarea mecanismelor legale a vorbit reprezentantul Inspectoratului General de Poliţie, Victor Vitiuc. Impedimente în investigarea cazurilor de violenţă în familie a fost tema comunicării prezentate de către şeful de direcţie din cadrul Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, care a menţionat şi lacunele din legislaţia naţională care împiedică examinarea eficientă a dosarelor privind infracţiunile de acest ordin. Diana Ioniţă de la Centrul de Drept al Femeilor a evidenţiat la rîndul său mai multe deficienţe ale legislaţiei naţionale privind prevenirea şi combaterea violenței în familie. Vorbitoarea a subliniat faptul că, deşi adoptarea în 2007 a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie nr. 45 a fost foarte importantă pentru contracararea acestui fenomen, aceasta necesită a fi perfecţionată. Asta pentru că în procesul de aplicare a Legii nr. 45 au fost atestate mai multe momente care nu sunt suficient de clar reglementate sau nu sunt de loc prevăzute. De aceea în prezent la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei se află în proces de definitivare un proiect de lege de modificare şi completare a Legii nr. 45, care urmează să elimine carenţele existente la acest moment.

În cursul celei de-a doua sesiuni a reuniunii au fost examinate chestiuni legate de rolul celor 16 centre de asistenţă şi protecţie a victimelor violentei în familie în reabilitarea acestora, problemele legate de funcţionarea acestor centre. La acest subiect au venit cu detalii psihologul de la CAP, Lilia Gorceag, şi directorul Centrului maternal „ProFamilia” din Căuşeni, Tatiana Osadci.

O temă aparte de discuţie a fost importanţa serviciilor prestate de unicul Centrul de reabilitare pentru agresori care activează în ţară. Cu detalii la acest subiect a venit directorul Centrului de Asistenţă şi Consiliere pentru Agresorii Familiali din Drochia, Simion Sîrbu. În context, reprezentantul CAP, Lilia Gorceag, a anunţat în cursul reuniunii despre acordul semnat între Centrul de Asistenţă a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane şi Asociaţia Promo-LEX de înfiinţare la Chişinău a unui alt serviciu de consiliere şi reabilitare a agresorilor.

Sintetizînd opiniile expuse privind eficienţa mecanismelor naţionale de prevenire a violenţei domestice şi protecţie a victimelor acesteia, juristul CpDOM Carolina Cazaciuc şi juristul Promo-LEX Lilia Potîng au venit cu argumente în favoarea semnării şi ratificării de către Republica Moldova a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, acesta fiind cel mai cuprinzător mecanism internaţional de eradicare a acestui fenomen.

Totalizînd discuţiile precum şi acţiunile din cadrul Campaniei, directorul de program Promo-LEX, Alexandru Postică a menţionat că organizaţia pe care o reprezintă activează în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie din anul 2009, asistînd victimele violenţei în familie în 3 cazuri la CEDO. Reprezentantul Promo-LEX a salutat faptul includerii în acţiunile de prevenire şi combatere a acestui fenomen şi a Instituţiei ombudsmanului, apreciind că parteneriatul cu CpDOM, CAP în cursul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!” a fost unul eficient şi de perspectivă. Şi reprezentantul CAP Lilia Gorceag a menţionat importanţa acţiunilor realizate în comun în cadrul Campaniei, exprindu-şi speranţa în dezvoltarea acestei colaborări pe viitor.

Şeful Misiunii UN Women în Moldova Ulziisuren Jamsran a salutat participanţii la reuniune şi eforturile depuse de aceştia pentru combaterea fenomenului violenţei în familie. Oficialul ONU a subliniat importanţa întreprinderii de către autorităţile publice centrale şi locale a unor acţiuni ferme de combatere a violenţei în familie, evidenţiind totodată rolul organelor de drept în acest sens, al societăţii civile.

Atît Ulziisuren Jamsran, Lilia Gorceag cît şi ombudsmanul Tudor Lazăr au accentuat însemnătatea sensibilizării opiniei publice privind fenomenul violenţei în familie în cadrul unor campanii sociale. Avocatul parlamentar a mai relevat că pentru eradicarea fenomenului se impune întreprinderea unui complex de acţiuni: îmbunătăţirea legislaţiei, fortificarea centrelor de reabilitare pentru victime şi agresori şi activităţi educative, menite să spargă stereotipurile existente în societate în abordarea cazurilor de violenţă în familie.

În cursul Campaniei “Familie fără violenţă, societate fără violenţă!„ au fost realizate 26 de activităţi. În cadrul a 4 întîlniri cu locuitorii satelor Cojusna, raionul Străşeni, Capaclia, raionul Cantemir, satul Budeşti, Avdarma din UTAG, echipa formată din angajaţii CpDOM, reprezentanţii Promo-LEX şi CAP le-au vorbit oamenilor despre mecanismele legale de protecţie şi cadrul instituţional existent de prevenire şi combatere a violenţei în familie.

Angajatii CpDOM au ţinut prelegeri pentru elevi şi studenţi în 8 instituţii de invătămint, iar partenerii de campanie de la Asociaţia Promo-LEX au avut 5 întilniri cu tineri din raioanele Hîncești, Orhei, Călărași, Florești, Ialoveni.

CpDOM a organizat întîlniri cu politiştii de sector din 7 raioane, respectiv, Cahul, Comrat, Cimişlia, Taraclia, Vulcăneşti, Basarabeasca, Floreşti.

Pe 24 noiembrie funcţionarii Reprezentanţei CpDOM din Comrat au desfăşurat o masă rotundă la tema: «Combaterea violenţei domestice şi promovarea drepturilor femeilor», cu participarea reprezentanţilor inspectoratului general de poliţie, asistenţilor sociali, reprezentanţilor societăţii civile.