Nume
Parola
Vizualizări: 2572
Ceremonia de finalizare a Proiectului OSCE ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova”
Chișinău, 2 Iulie 2013 — Pe 2 iulie 2013, la Chișinău, a avut loc ceremonia de finalizare a Proiectului OSCE ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova”, în cadrul căreia au fost prezentate totalurile și au fost înmânate distincții, diplome și certificate de absolvire pentru participanții fazei a VI-a a proiectului.
În deschiderea evenimentului, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Vladimir Didilica, a menționat că, Proiectul ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova” a fost lansat în iunie 2010, la inițiativa Guvernul Republicii Moldova împreună cu Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cu scopul de a oferi asistenţă militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţerilor în rezervă pentru ca aceştia să se reintegreze mai uşor social şi profesional după finisarea activității militare. În calitate de parteneri ai proiectului au fost selectate Camera de Comerţ şi Industrie şi Centrul de Dezvoltare Economică şi Afaceri Publice (CDEAP) al Academiei de Studii Economice din Moldova, care au organizat cursurile de instruire.
”Ținând cont de situația de pe piața forței de muncă, precum și de perspectivele de dezvoltare a economiei naționale, militarii s-au recalificat în unul din domeniile: evaluarea imobilului, administrarea afacerii, limbi străine (engleză, franceză sau germană), tehnologii informaţionale. Fiecare curs a durat 3,5 luni – perioadă în care participanții au obținut atât cunoștințe teoretice, cât și practice. Sper ca noile abilități să le fie utile în viața civilă”.
Jan Plesinger, șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, a spus că, în perioada 2010 - 2013, în cadrul a șase faze de instruire, au obținut noi cunoștințe peste 550 de persoane – ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale, Poliției de Frontieră şi Departamentului Trupelor de Carabinieri. Etapa a VI-a a proiectului s-a desfăşurat în perioada martie - iunie curent, având 110 absolvenţi.
”Instruirile au fost organizate la Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Hâncești, Leușeni, Otaci, Ungheni. Până la momentul actual, peste 60% din participanți s-au angajat în câmpul muncii, conform noii specializări. Sunt convins că acest indice va crește în viitorul apropiat”.
Cuvinte de mulțumire față de partenerii proiectului a avut și Vasile Dragomir, viceministru al Afacerilor Interne, comandant al Trupelor de Carabinieri. ”După o carieră de două decenii în domeniul militar este dificil să te reintegrez în societatea civilă. Proiectul a fost puntea de trecere, de aceea vă suntem recunoscători pentru posibilitățile oferite, pentru calitatea instruirii și susținerea acordată.”
Vitalie Marinuța, ministru al Apărării, le-a urat succese absolvenților, accentuând că, pentru fiecare militar este foarte important să știe ce va face după încheierea serviciului. ”Ei pot alege fie o carieră în domeniul militar, fie o carieră în domeniul civil. Proiectul le-a oferit șansa să facă alegerea potrivită. Le doresc să primească plăcere de la noua specializare, or, anume așa se vor simți împliniți”.
Grigore Belostecinic, rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, a propus ca în Republica Moldova să fie fondat un centru permanent de recalificare profesională a militarilor.
Ceban Vasile, participant la instruire, a apreciat înalt organizarea cursurilor și oportunitatea proiectului. ”Am însușit limba engleză, care-mi va fi utilă la serviciu, la participarea și derularea diverselor proiecte. Am început de la zero, însă pe parcursul a trei luni de instruire, am obținut rezultate remarcabile. Voi continua să-mi perfecționez cunoștințele. Ar fi bine să se mai realizeze asemenea proiecte.”
Pe lângă orele de curs, participanţii au vizitat întreprinderi (pentru a se familiariza cu specificul şi modul de derulare a afacerii), au primit consultanță în vederea prezentării CV-urilor şi identificării posibilităţilor de angajare, au participat la târguri ale locurilor de muncă.
La finalul fiecărui curs au avut loc examene, iar în dependență de rezultatele obținute, absolvenții au primit diplome de calificare profesională suplimentară sau certificate – acte ce atestă nivelul de calificare în domeniul respectiv.
Proiectul OSCE ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova” a fost finanțat de Suedia și Statele Unite ale Americii.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook